Lelkivilágunk lakói

Szülői hangok

Azt már többször is leírtuk, hogy a KaSztellában a Király többek között az apánk és az apánkhoz való viszonyunk jelképe, a Királyné pedig az anyánk és az anyánkkal való kapcsolatunk szimbóluma is. Ugyanakkor, ha alaposan megfigyeljük ezeknek a figuráknak a helyzetét, sok információt leszűrhetünk önmagunkról és gyerekkorunkról. Életünk első három évében ugyanis olyan hatásokat szívunk magunkba - elsősorban a szüleinktől -, amelyek személyiségünk legmélyebb rétegeibe vésődnek be. Később legnagyobb részben ezektől függenek tudatos döntéseink (Király) és ösztönös reakcióink (Királyné), sőt párkapcsolataink alakulása is. Ezért nagyon fontos felderíteni, milyen kimondott vagy kimondatlan szülői elvek, elvárások, parancsok és tiltások formáltak bennünket életünk első időszakaiban, amelyek későbbi életünk során is meghatározóak maradnak.Keressük meg a Királyunk (Napunk) és a Királynénk (Holdunk) jegyének megfelelő szülői parancsot az alábbi listából! Fontos, hogy milyen kapcsolatai vannak ezeknek a figuráknak: ha együtt állnak egy másikkal, akkor ő is beleszól a képbe. Ha például a Király össze van bilicselve a Hadvezérrel, nézzük meg a Kos jegyet is (a Hadvezérnek megfelelő jegyet). Ha a Királyné össze van bilincselve a Bolonddal, nézzük meg a Vízöntő jegyet is. Kiemelten erős hatású még a testvériség, barátság, illetve a nyílt párharc és a titkos ellenségeskedés. Ez utóbbi feszült viszonyoknál a Király és Királyné analógiája sérült, torzult, korlátozott vagy akár fojtottan, fordítottan megnyilvánuló is lehet.


KOS: "Ne hagyd magad!" / "Katonadolog!" / "Több is veszett Mohácsnál!" / "Majd az apád megmutatja, hogy kivel húztak ujjat!" / "Gyerünk, meg tudod csinálni!"

BIKA: "Az a tiéd, fiam, amit megeszel." / "Lassan járj, tovább érsz!" / "Ej, ráérünk arra még!" / "Járt utat járatlanért el ne hagyj!" / "Az örökségeid pótolhatatlanok."

IKREK: "Szemesnek áll a világ." / "És akkor mi van?" / "Lapozzunk!" / "Mondd gyorsan, nincs időm!" / "Hallottad a híreket a tévében?" / "Hallottad, miről pletykáltak a vendégek?"

RÁK: "Te vagy a hibás!" / "Szégyelld magad!" / "A férfit/nőt nem megszerezni, hanem megtartani nehéz." / "Mindenütt jó, de legjobb otthon." / "Az én házam az én váram." / "Te mimóza!"

OROSZLÁN: "Jól van, úgy lesz, ahogy te akarod." / "Neked melyik tetszik?" / "Kívánságod szent." / "Te tudod, fiam." / "Nem érnek fel ezek a kisujjad körméig sem!" / "Fel a fejjel!"

SZŰZ: "Tiszta udvar, rendes ház." / "Először a munka, aztán a szórakozás." / "Tisztaság fél egészség." / "Ép testben ép lélek." / "Dolgozni csak pontosan, szépen..." / "Megsimogathatod, de utána moss kezet!"

MÉRLEG: "Mit fognak szólni a szomszédok?" / "Ezt nem veheted fel az utcára!" / "Egy ilyen szép kisfiú/kislány, mint te..." / "Ne vegyél annyi kenyeret, meg fogsz hízni!"

SKORPIÓ: "Nézz a szemembe!" / "Ki fogod bírni." / "Még csak most jön a java." / "Most megtudod, mi a magyarok istene." / "Ami nem öl meg, megerősít." / "Nincs veszítenivalód."

NYILAS: "Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek." / "Te különb vagy." / "Határ a csillagos ég." / "Mutasd meg nekik!" / "Kicsire nem nézünk, a nagy meg úgysem számít."

BAK: "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!" / "Vedd komolyan." / "Viselkedj rendesen!" / "Az idő pénz." / "Teher alatt nő a pálma." / "Vidd többre, mint mi!" / "Ehhez tartsd magad!"

VÍZÖNTŐ: "Ne állj be a sorba!" / "Csak magadra számíthatsz." / "Állj meg a magad lábán!" / "Ne tűrd ezt!" / "A barátok a választott család."

HALAK: "Légy jó mindhalálig!" / "Ne zavarj minket!" / "Tűnj el!" / "...ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan." / "A fantáziádban minden lehetséges." / "Anya/apa beteg, nem bírja ezt."


Gyerekkori hatásaink vizsgálatánál bizonyos fokig számíthat még a Birodalom (aszcendens) jegye is, illetve a kisgyerekkort jelző Hírvivő (Merkúr), és az uralkodó párral jelentős kapcsolatban lévő bármelyik másik figura is. Nemcsak akkor jöhet jól a szülői hangok tudatosítása, ha önmegismeréssel és önfejlesztéssel foglalkozunk, hanem akkor is, ha mi magunk vagyunk szülők, és sikerül rajtakapnunk magunkat kimondatlan elvárásainkon a gyerekeink felé.


/Elsődleges forrásunk Rákos Péter Jegyek és játszmák című könyve, amelynek listáját kiegészítettük./