Lelkivilágunk lakói

Paplanunk a Királyné szoknyája

Alvásunkért főleg a bennünk élő Királyné (Hold) felelős. Míg Királyunk (Nap) a tudatosság és az ébrenlét képviselője, női párja a tudattalanunk, lelkivilágunk és ösztönösségünk szimbóluma, ilyen értelemben az alvást is meghatározza. A Királyné természete adja meg alvásunk alapmintázatát, egészen csecsemőkortól kezdődően. Ezt később külső körülmények is befolyásolhatják, főleg ha a figura rossz kapcsolatokat tart fenn, durva hatások érik, vagy helyét tekintve korlátozott.

Nézzük meg tehát, milyen jegyben van a Hold a születési képletünkben, és keressük ki saját Királynénkat a listából!KOS, "Az Amazon Királyné": A legösztönösebb jegy, így miképpen cselekvése, úgy alvása is ösztönös szinten zajlik. Kis túlzással elvágódik, mint egy darab fa. Hajlamos ugyanakkor a túlzott indulatosságra, és ilyenkor feszültsége erős hatással van az alvására, például túl élénk álmok gyötrik, esetleg holdkóros is lehet. Általában korán fekvő és kelő, katonás típus.

BIKA, "A Kedélyes Királyné": Talán a legjobb alvó mind közül, hiszen a pihenés mestere. Könnyen ellazul, akár napközben is többször elszundít, ha teheti. Amennyiben hagyják, hosszan és mélyen képes durmolni, főleg ha elég kényelmes a nyughelye. Néha napközbeni teendőit is kicsit álmatagon végzi. Hacsak a Királynét nem éri valami zaklató hatás, nem jellemzők rá a rémálmok.

IKREK, "A Kíváncsi Királyné": Általában véve felületes és szétszórt, így az alvása is ehhez hasonló. Több szakaszban, változó mélységben alszik, élénk álmokat lát, és egy általános izgágaság jellemző az alvására is, például a nyugtalan láb szindróma. Elalvás előtt chatel, telefonál, olvas, ír, tévézik, aztán alvás közben is kattog az agya. Álmában jó ötleteket kaphat.

RÁK, "Az Anyakirályné": Alvása olyan, mint egy érzékeny kisgyereké. Mindent rendben akar tudni lefekvés előtt otthon, főleg a szeretteit. A gondoskodás fontosabb számára, mint saját jólléte. Érzelmi zaklatottság esetén különösen rosszul alszik. Idegen helyen esetleg el sem tud aludni. Az elalváshoz szüksége lehet biztonságot adó rituálékra, meleg tejre, plüssállatra, és főleg összebújásra.

OROSZLÁN, "A Méltóságos Királyné": Mivel az Oroszlán jegynél megjelenik a Nap energiája és tudatossága, ez a Királyné nem ad túlzottan jó alvást. Irányítani akar, márpedig alvás alatt óhatatlanul kiszolgáltatott állapotba kerül. Csak akkor képes ellazulni, ha sikeresnek könyveli el a napját, de ha végre megengedi magának, mélyen és zavartalanul durmol.

SZŰZ, "Az Okos Királyné": Természete és életformája is egy óraműhöz hasonlít, robotszerűen él, automatikusan alszik. Ugyanakkor ha túl sokat analizál és aggódik, krónikus alváshiánnyal is küszködhet. Kevés alvással is beéri, a feladatai sokkal fontosabbak. Az Ikrek és a Vízöntő mellett neki van leginkább szüksége elalvás előtt meditálásra elméje lecsillapításához.

MÉRLEG, "A Rokokó Királyné": Rendkívül alkalmazkodó természet, ezért akkor alszik, amikor annak eljön az ideje, illetve amikor a többiek alszanak körülötte. Kicsit kívülállóként vesz részt az életében - szerepeket játszik, eszméket próbál megvalósítani, kapcsolatokhoz igazodik - ezért ritkán dúlja fel a lelkivilágát valami annyira mélyen, hogy alvászavart okozzon.

SKORPIÓ, "A Karizmatikus Királyné": A végletek jellemzők rá, így sokszor előfordul, hogy egyáltalán nem alszik, és megvárja, mi sül ki belőle. Máskor napokig képes lenne aludni. Szenvedélyes lelkivilága jelentkezik szélsőséges álmaiban is, valamint elalvás előtti merész fantáziálgatásában. Alvás közben találhatja meg a lelki regenerációhoz szükséges erőforrásokat.

NYILAS, "A Nemeslelkű Királyné": Derűlátó, győztes beállítottságú karakter, ezért az alvás sem jelenthet neki túl nagy kihívást - legalábbis soha nem ismerné ezt be. Ugyanakkor szabad és vándorló lélek, így nem szereti, ha alvása keretek közé van szorítva, vagy rutinná válik. Álmaiban is bejárja az egész világot. Ha elég szabadnak érzi magát, bárhol és bármikor el tud aludni.

BAK, "A Felelősségteljes Királyné": Ez a karakter olyan ambíciót és kötelességtudatot ad, hogy nehezen megy az ellazulás, és még nehezebben a teljes elengedés. Ugyanakkor a benne lévő szigornak köszönhetően az alvását is be tudja programozni, hacsak valami zavaró körülmény nem akadályozza meg benne - például az a mániája, hogy minden feladatot be kell fejezni.

VÍZÖNTŐ, "A Különc Királyné": Ez a Királyné állandó izgatottságban tartja a lelkivilágot és az idegrendszert, ezzel könnyen összezavarhatja a normális alvásmintázatot is. Akiben ilyen karakter él, szabálytalanul alszik, gyakran felcserélődik nála az éjjel és a nappal, de az is gyakran előfordul vele, hogy álmában támadnak világmegváltó ötletei, esetleg valaki mással kommunikál is.

HALAK, "A Sellő Királyné": Akiben ilyen Királyné él, annak álom a valóság, és valóság az álom. Az alvás és ébrenlét határa elmosódik, nappal sincs teljesen ébren, keresi a révületet, és szürreális művészi fantáziája van. Lelki traumái megzavarhatják az alvását, és ez a jegy a legfogékonyabb a gyógyszerekre való rászokásra. Neki vannak a legspirituálisabb álmai.


A fent megadott alapmintázatba még sok egyéb tényező beleszól. Ilyen például a Királyné tartózkodási helye, kapcsolatai, valamint a IV., a 8. és a 12. termeket érintő hatások, figurák, viszonyok, a termek gazdái.