Lelkivilágunk lakói

Nyíllobogás

Tegnap a Nap belépett a Nyilas jegyébe, ezért érdemes egy kicsit elmélázni azon, vajon miért és hogyan is aktuális ez a jegy most az életünkben. Mit keres itt egy tűz jegy ősz végén, tél elején? (A másik két tűz jegy tavasszal és nyáron van.) Hogy kerül ez az optimista, energiával teli jegy ebbea hideg, zord időszakba, amikor az év leghosszabb éjszakája felé haladunk?
A Nyilas tulajdonképpen maga az Advent. A fény várása, a pislákoló láng elszánt őrzése valami nagyobb tűz reményében. Mivel a melegség egyre inkább hiányzik az évnek ebben a szakaszában, a Nyilas a Nap felé fordul, és oda lövi ki képzeletbeli nyilait. Idealista, lelkes, nagyra törő, és bár eközben hajlamos kiszínezni a valóságot, kibújni a felelősség alól és köpönyegét forgatni, lelkesedése, derűlátása, hite és buzgalma ragadós, sőt valamilyen szinten létfeltétele az embernek. Nélküle (és a hozzá tartozó bolygó, a Jupiter nélkül) nem lennénk képesek a "nagy egész" átlátására, egy elméleti szintézis megalkotására, amely a nehézségek idején is tartja bennünk a lelket.

Az Advent hónapja szinte pontosan egybeesik a Nyilas időszakával. Várjuk a fényt, az igazságot, bízunk és reménykedünk. Hiszünk abban is, amit éppen nem tapasztalunk. Várunk valamit vagy valakit, aki elhozza az igazságot, aki megteremt egy ideális világot. A Nyilas mindig a Messiást várja, vagy legalábbis valami egyszerű, de nagyszerű, hatékony megoldást a problémákra. Ha mégsem jön el, nem baj, bizodalmát valami másba helyezi, és azt várja.
A fény keresése, a belső tűz buzgó alkalmazása jó esetben nemcsak rituálé, hanem a lélek mélyén is zajlik. Ahol a szertartásoknak nincs lelki tartalmuk, ott a Nyilas jegy sem jelenik meg erősen. Pedig az évnek ez az időszaka - és a zodiákusnak ez az eleme - is éppen olyan fontos a teljességhez, mint a többi.Hogy állok a Nyilas analógiához?

- Mennyire tudok magasabb rendű vagy távolabbi célokért lelkesedni?
- Vannak elveim és eszméim? Mi az, ami szent nekem? Van számomra abszolút igazság?
- Tudok meggyőzően beszélni? Inspiráló vagyok mások számára?
- Tudom magamban táplálni a hitet és az optimizmust?
- Várok valami ideális megoldásra, vagy valakire, aki mindent megold?
- Elmehettem volna akár tanárnak, prédikátornak vagy politikusnak is?
- Meg vagyok győződve róla, hogy másoknak mit kéne tenniük?
- Képes vagyok másokat felderíteni, kivezetni a szorult helyzetekből?
- Vágyom megismerni a világot? Kíváncsi vagyok más kultúrákra?
- Gyűjtöm a világ filozófiai gyöngyszemeit, amelyek továbblendítenek a nehézségeken?
- Gyakran lelkesedem nagy célokért, de félbehagyok dolgokat?
- A magas hegyek feléig mászva máris más csúcsok felé kívánkozom?
- Nem szívesen szembesülök a realitással, az élet sötét oldalával?
- Elsurranok, ha észreveszik, hogy a levegőbe beszélek és kiszínezem a valóságot?
- Előfordul, hogy azt mondom: “Fogjuk meg, és vigyétek?"
- Szeretek mindenhol szívesen látott vendég lenni, de hamar továbblépni?
- A kalandos életet tartom a legvonzóbbnak?
- Legnagyobb kincsem a testi-lelki szabadság?