Lelkivilágunk lakói

Mitől kellemes a karácsony? Elárulja az Udvarhölgyünk!

/Grafikusunk, Kira kívánságára/

Mostanság mindenhonnan azt halljuk: "Kellemes karácsonyi ünnepeket!" De tudjuk egyáltalán, mi az igazán kellemes nekünk? Mit jelent ez a szó számunkra, ha mélyebben magunkba nézünk? Mi okoz nekünk igazán örömöt, hogyan tudunk megelégedettek lenni? Milyen ünnepre, milyen ajándékokra vágyunk? Mit adunk? Ezekre a kérdésekre egy olyan figura adja meg nekünk a választ, akit gyakran talán mellékszereplőnek tartunk a lelkivilágunkban, holott csupa olyan témát képvisel, ami a mai ember számára elsődleges fontosságú: öröm, élvezet, kényelem, biztonság, szépség, erotika, tárgyak és kincsek, és nem utolsósorban a pénz. Ő az UDVARHÖLGY (Vénusz).

Ha megnézzük, milyen természetű az Udvarhölgyünk, sok mindent megtudhatunk arról, hogyan tudunk jól lenni, hogyan tudjuk élvezni az életet. Az anyaghoz és anyagi világhoz való viszonyunkat is mutatja, például hogy hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, mennyire tudjuk gondját viselni a testünknek, mennyire tudunk ráhangolódni az anyatermészetre, a tárgyi és fizikai valóságra. Tájékoztat arról is, milyen a biztonsághoz fűződő viszonyunk, hogyan reagálunk a stabilitásérzésünket érintő változásokra, mit és hogyan igyekszünk birtokolni. Árulkodik a szépséghez , esztétikumhoz, művészetekhez és élvezetekhez fűződő viszonyunkról, illetve a megjelenésünkről és stílusunkról (erről már született korábban cikkünk, "A stílusformáló Udvarhölgy" címmel). Árnyalja azt a képet, amit a Királyné (Hold) fest le a bennünk élő női, feminin aspektusról. A fiatal, független, hódító nőt szimbolizálja; a nőknél a saját vénuszi oldalukat, a férfiaknál a vonzónak számító testi-lelki tulajdonságokat a nőben. Az Udvarhölgynek nagyon nagy szerepe van abban, hogy miként és mennyire tudjuk magunkat elfogadni, milyen önbecsüléssel rendelkezünk.

Nem véletlen, hogy a karácsonyi adok-kapok forgatagában ez a figura milyen hatalmas hajtóerőt jelent. Végső soron tőle függ, hogy mit szeretünk ajándékozni és kapni, milyen ünnepre vágyunk.Mint mindig, most is nagyon fontos a figura tartózkodási helye a Várunkban, vagyis hogy a vénuszi energiák mely életterületen tudnak leginkább megnyilvánulni. Bizonyos helyeken ez a figura könnyebben tud érvényesülni, más területeken korlátozott lesz, vagy megváltozik kissé a karaktere. Lásd többek között itt: "A Vár termei".

Nézzük akkor kicsit részletesebben!

KOS UDVARHÖLGY: "A Kalandornő" - Az ünnepek alatt sem csillapodik szenvedélye, nem az a megpihenős típus. Hiperaktívan vezényli le a karácsonyt. Az anyagban mindig a teremtés eszközét látja; csak addig érdeklik a tárgyak, javak és eszközök, amíg meg nem szerzi, amit akar. A cél elérése a lényeg számára, a vadászat, megszerzés és siker. Egy-egy eredmény után gyorsan továbblép. Ugyanígy van a románcokkal: szalmalángszerű fellobbanásai vannak, nem ragaszkodó típus. Vad amazon. Nem jellemző rá a gyűjtögetés, és adni sem igazán tud. A biztonságát is ő maga akarja megteremteni, nem másoktól várja. Addig érzi magát biztonságban, és addig stabil az önértékelése, amíg új dolgokat és embereket szerezhet és hódíthat meg vagy győzhet le. Vonzereje erősen erotikus, fellépése rámenős, megjelenése merész, kissé férfias, vagy nagyon sportos. Határozott és irányító a kapcsolataiban, ezért nem csoda, ha hosszabb távon nehezen jön ki másokkal.

BIKA UDVARHÖLGY: "Az Örömlány" - Igazi kézműves és műgyűjtő, ezért a saját készítésű ajándékokat értékeli a legtöbbre. A maga hedonista módján tekint a karácsonyra: bőséges terüljasztalkám, pihenés, élvezetes együttlétek, a fa alatt pedig valóságos kincsek hevernek. Rendkívül erős az anyaghoz való ragaszkodása, mindent tárgyakban és pénzben mér. Kincseitől érzi magát biztonságban, és tőlük függ az önbecsülése is. Minél gazdagabbnak érzi magát lelkileg és testileg, annál erősebb a stabilitásérzete és az önbecsülése. Lételeme a birtoklás és az élvezet. Ösztönösen buja, ugyanakkor természetes a megjelenése, a kincseivel hangsúlyozza szépségét. Általában magnetikusan vonzza az ellenkező nemet. Hedonista, és vonzó tulajdonságai mellett odaadó természete is hozzájárul szerelmi sikereihez.

IKREK UDVARHÖLGY: "A Társalkodónő" - Nem veszi túl komolyan az ünnepeket, bár gyermeki kíváncsisággal várja. A jelképes ajándékokat értékeli leginkább, valamint a nagy társaságot és a cseverészést. Könnyen előfordulhat, hogy nem is akar otthon lenni karácsonykor, inkább vendégeskedik, programot szervez, vagy barátokkal találkozik. A tárgyak és ajándékok csak eszközök számára, ahogy maga a pénz is - egy energiakörforgás elemei. Jobban szeret csereberélni és kereskedni, mint megtartani. Ugyanígy van az információval is. Nincs nagy stabilitásigénye, nem vágyik túlzottan a biztonságra, mert unalmasnak érzi. Megjelenése és viselkedése kicsit "semleges nemű", intellektuális, haveri vagy gyermeki jellegű, nem is nagyon veszi komolyan a testét vagy a flörtöket. Mindez számára játék. Saját önelfogadásával, önbecsülésével sem nagyon foglalkozik, önmaga számára is olyan kiismerhetetlen, mint mások számára.

RÁK UDVARHÖLGY: "A Dajka" - Mindenképpen meghitt, családias karácsonyra vágyik, legalább ilyenkor szeretné magát igazán otthon érezni. Gondoskodhat, elérheti, hogy szükség legyen rá, vagy szabadjára engedheti hatalmasra nőtt belső gyermekét. Az anyagi javak soha nem lehetnek számára fontosabbak az érzelmi élményeknél, csak amennyiben lelki biztonságérzetét garantálják. Ezért az összetartozásra emlékeztető ajándékokat tartja a legtöbbre. Stabilitása és önbecsülése is a családtól, a származásáról, többgenerációs mintáktól, az otthonában honoló harmóniától függ. Csak addig tud igazán vonzó, igényes és szenvedélyes jelenség lenni, amíg meg nem teremti szoros érzelmi kapcsolatait. Utána a kényelem már fontosabb számára, vagyis hajlamos elengedni magát. A legintimebb kapcsolatain kívül mások elfogadása nem érdekli. Lelki sebzettségei valósággal betokosodnak, mint a gyöngy a kagylóban; egy életen keresztül hordozza őket.

OROSZLÁN UDVARHÖLGY: "A Luxusnő" - Káprázatos, fényárban úszó karácsonyt képzel el, luxusajándékokkal és fejedelmi lakomákkal, csupa olyan ember körében, akikre büszke. Központi szerepet vív ki magának az ünnepekben, mintha minden róla szólna. Az ajándékokkal saját dicsőségét növeli, jóformán rajongókat vagy lekötelezetteket szerez magának. Erős a biztonságvágya, mert csak akkor tud teljes fényében pompázni, ha önmagára is büszke lehet. Stabilitása a diadaltól, hatalomtól és a visszajelzésektől függ. Megjelenése méltóságteljes, szereti a státuszszimbólumokat. Erős a szexuális kisugárzása, de inkább egészében lehengerlő, mint részleteiben. Flörtöléskor tartózkodó és hiú, elvárja az udvarlást, ugyanakkor egy kialakult kapcsolatban meglepően sokat tud adni.

SZŰZ UDVARHÖLGY: "A Házvezetőnő" - A szerényebb karácsony híve, legfeljebb azért csinál felhajtást, hogy maradéktalanul teljesítse ezt a feladatot is. Pontos, precíz, szorgalmas és szolgálatkész. Nem túl kreatív és nagyvonalú az ajándékozásban, inkább a praktikusságot tartja szem előtt. Önmaga és mások felé irányuló kritikussága miatt nehezen éli meg az élvezeteket és a biztonságérzetet, nehezen engedi el magát. Fontos számára a biztonság és a stabilitás, így ritkán változtat szokásain, kitart a kapcsolatai és a vagyontárgyai mellett is, igaz, jócskán beleszürkül. Megjelenése tiszta és makulátlan, de szolid; egyfajta tökéletesség-eszmény hajtja, ezért nem hagyja, hogy a "szürke egér" ösztönei meglátszódjanak rajta. Az Oroszlánnal ellentétben ő inkább részleteiben vonzó, nem egészében. Óvatossága nem hagy túl sok teret a romantikának vagy a szenvedélynek, ezért kapcsolatai könnyen ellaposodnak. Nagyon nehéz elfogadnia magát.

MÉRLEG UDVARHÖLGY: "Az Angyali Kéjhölgy" - Társasági vagy romantikus karácsonyról álmodik, ahol jó érzéssel választják ki az ajándékokat, ételeket és díszítéseket is. Az ünnep tökéletes alkalom számára, hogy kiélje fanatikus harmóniaigényét. Fejlett esztétikai érzékkel választja ki ajándékait, igyekszik mindenkinek megfelelni. Önbecsülése és biztonságérzete abszolút másoktól függ - attól, hogy partnerei és társai mennyire fogadják el, és mit jeleznek neki vissza. A külső megjelenésével is mindig mások csodálatát akarja kivívni, és e téren sokszor túlzásokra ragadtathatja magát. Remek művészi érzéke van. Tökéletesen alkalmazkodik másokhoz, ami a társai számára sokszor már teherré válhat. Önelfogadás helyett is megfelelni akar, senki sem tudja, mit súgnak igazi ösztönei.

SKORPIÓ UDVARHÖLGY: "A Veszedelmes Csábító" - Nem szereti az egyhangú karácsonyokat, inkább hatalmas lelki élményeket vár ettől az ünneptől is. Előszeretettel korbácsolja fel az indulatokat vagy a szenvedélyt. Az ajándékozás terén is merész, provokatív, sőt olykor manipulatív, gyakran ráérez mások vágyaira vagy gyenge pontjaira. Ugyanakkor a lelke mélyén számára nagyon is meghatározó a karácsony és minden családi együttlét, hiszen akárhogy leplezi, a szoros érzelmi kapcsolataiból nyeri a legfőbb életenergiáját. A felszínen nem érdekli a biztonságérzet és az állandóság, kockáztató típus. A stabilitást a kapcsolatai "befagyasztásával" és mások kontrollálásával igyekszik elérni. Félelmetesen birtokló, pusztítóan féltékeny, kisajátító. Megjelenése szélsőséges, excentrikus, olykor ellenállhatatlan. Önbecsülés helyett nagy űrt érzékel magában, amit mások energiájával tölt meg.

NYILAS UDVARHÖLGY: "A Nemes Kisasszony" - Mint minden, a karácsony is inkább elméleti síkon érdekli, és sokkal színesebbre festi a képzeletében, mint amilyenné a valóságban tudja vagy akarja tenni. Nagyvonalakban gondolkodik, idealizál, és gyakorlatban csak próbálja utolérni magát. Ha nem sikerül, megbocsátóan felmenti önmagát. Mellékesek számára az ajándékok, sokkal többre értékeli az élményeket, amelyek legyenek minél hatalmasabbak. Inkább hisz az értékekben, örömökben, biztonságban, ünnepekben, semmint valóban átélné ezeket lelkileg. Rejlik benne egy erős stabilitásérzet és önelfogadás, ami élvezetei alapja, ami talán nem is reális, de ezzel nem foglalkozik. Divatteremtő, laza és ösztönös szépség, bár hódolóit nem igyekszik maga mellett tartani. Nagy szabadságvágy tombol benne, távlatokra vágyik, és nem veszi észre, ha másokat ezzel megbánt.

BAK UDVARHÖLGY: "A Nevelőnő" - Inkább a tradíció és a családi/társadalmi kötelességek miatt tartja meg a karácsonyt, és nagy feladatokat vállal magára ebben is. Gyakran rossz emlékei is kötődnek az ünnepekhez, hiszen lelkileg hamar fel kellett nőnie. Felelősen és a hasznosság elve alapján rendez ajándékozást, de nem tagadhatja, hogy fontos számára a pénz, a tárgyak értéke, különösen, ha saját presztízsét növelheti vele. Betonbiztos stabilitásra törekszik, és úgy érzi, csak ennek elérése után élvezhetné az életet ‒ ami a sok változó körülmény és növekvő teher miatt szinte lehetetlen vállalkozás. Egy-egy cél érdekében sok örömről képes lemondani, aztán a végén már élvezni sem tud semmit. Ellenőrzött, komoly megjelenése van, erotikája inkább föld alatt lappangó láva, ami csak biztos keretek között tud felszínre törni. Az érzelmekkel együtt az önbecsülés témakörét is lenézi.

VÍZÖNTŐ UDVARHÖLGY: "A Modern Múzsa" - Szokatlan élményekre vágyik karácsonykor is. Forradalmi díszítés, rendhagyó ajándékok, extrém ötletek, polgárpukkasztás. Bár rengeteg barátja van, és a maga öntörvényű módján a családtagjaival is igyekszik tartani a kapcsolatot, könnyen megeshet, hogy egyedül találja magát karácsonykor. Lelke mélyén meg nem értett zseni, akiben folyamatos jégvihar tombol, és önmagát is nehezen viseli el. Biztonságra és stabilitásra nem igazán van igénye, sőt inkább menekül tőle. Azzal birtokol másokat, hogy azok próbálják mindenáron megtartani őt. Meghökkentő, feltűnő jelenség, aki fittyet hány minden szabályra. Inkább intellektuális, "semleges nemű" a megjelenése, vonzereje az excentrikusságában van, szexualitása is formabontó, érzelemvilága kissé hideg. Emögött a labilis önbecsülés lappang.

HALAK UDVARHÖLGY: "A Nimfa" - Érzelmekkel és hangulatokkal tarkára színezett álomvilágából közelíti meg a karácsonyt, az ünnep számára meseszerű illúzió. Ritkán folyik bele a szervezésbe, csak sodródik az árral. Ajándékokat a megérzései alapján választ. Természetesen olvad bele az ünneplő közösségbe, hiszen neki mindig az egységben rejlik az ereje. Biztonságot és stabilitást csak másoktól kaphat, anyagilag és lelkileg is. Önbecsülése ingatag, hangulatfüggő, inkább álmaiban tudja felépíteni magát. Mélyről fakadóan kedves, bájos jelenség, akinek nem kell a vonzerejével foglalkoznia, mivel minden úgy alakul az életében, ahogy annak alakulnia kell; ő nem befolyásol semmit. Képlékeny természete miatt nem igazán odaadó és hűséges. Annak ellenére, hogy csak kapcsolatai tudják fenntartani az életképességét, legalább titkon mindig kifelé vágyik az aktuális helyzetből.


/Az illusztráció alapja Sir Edward Burne-Jones festménye, a "Garden of the Hesperides" - rajta az Oroszlán, Bak és Skorpió Udvarhölgyekkel./


TUDJON MEG TÖBBET SAJÁT FIGURÁIRÓL! AZ UTOLSÓ FÉLÁRAS KASZTELLA PÉLDÁNYOK MÉG MINDIG KAPHATÓK! JÖVŐ HÉTEN KÉT NAPON IS ÁTVEHETŐk BUDAPESTEN SZEMÉLYESEN, ÍGY POSTAKÖLTSÉG SINCS! Info: kasztella-kukac-gmail-pont-com

A KaSztella könyv "B" szériájának utolsó példányai a karácsony előtti időszakban az eredeti ár feléért, azaz 2800 forintért kaphatók! Postai rendelés esetén ehhez a postaköltség (előzetes banki átutalásnál 1125 Ft.) járul hozzá. A rendeléshez írjon emailt a kasztella-kukac-gmail-pont-com címre, és adja meg a postázási és számlázási nevet és címet! További információ: "Amíg a készlet tart" és "Vegye meg a könyvet!