Lelkivilágunk lakói

Mi vár a Rákra, az Oroszlánra és a Szűzre 2020-ban?

2019-12-18

2020_RakOroszlanSzuz.jpg

 

RÁK

2020-ban a Rákok számára a nagy kihívások a személyes kapcsolatok és a párkapcsolat területén jelentkeznek. Bár szeretnek álomvilágban létezni, sőt áltatni magukat, a következő időszakban erre nem sok lehetőségük lesz, mert a sors folyamatosan emlékezteti őket a kemény valóságra. Egész évben valamiféle reflektorfényt érezhetnek magukon, mintha vizsgázniuk kellene abból, milyen mértékben sikerült felnőtt emberré válniuk. Ez szorongató lehet számukra, hiszen lelkük mélyén érzékeny örök gyerekek. Sikerességük nagyban attól függ majd, mennyire tudnak komolyan elköteleződni egy-egy cél vagy elv mellett, és mennyire tudják ránevelni magukat, hogy annak szellemében haladjanak a céljuk felé. Realisztikusabb önértékelésen és szemléletmódon kell dolgozniuk, és ez által partnerüket is valósághű módon kell látniuk. A Vízöntő Szaturnusz idején (március 23-július 2.) ez a kényszer kicsit enyhül, és megint több idealizmusra lesz lehetőségük, ám ha visszatér a Bakba, az „érettségi vizsgák” folytatódnak egész második félévben.

A család általában úgy fontos a Rákoknak, hogy -- nyíltan vagy rejtetten -- ők benne a gyerekek, esetleg a gondoskodó tyúkanyó/tyúkapó szerepét vállalják magukra, de a függőség mindenképp adott. Rendszerint érzékeny, reagáló típusú, kissé passzív szerepben vannak, mindenütt az otthont keresik, és ha nem elég intim a légkör számukra, inkább bezárkóznak, "rákpáncélt" vesznek magukra. A Bak Szaturnusz idején azonban gyakran előfordul, hogy inkább aktív és felelős szerepet kell vállalniuk a családban/családért, többet kell harcolniuk a külvilágban szeretteikért. Ezt csak nagyobb önállósággal tudják megtenni, hiszen nemcsak magukat, hanem hozzátartozóikat is képviselniük kell.

Az év vége felé a munka kerül előtérbe, ezért addigra a családi ügyeket ajánlott rendezni. Újult erővel és felfrissült szellemiséggel veti majd bele magát a karrierje építésébe, főleg mivel a retrográd Vénusz (május-június) és a retrográd Mars (szeptember-november) idején számvetést kell tartania, okulnia kell a múltból, és új erőforrásokat kell felfedeznie önmagában. A munka világába való visszatérés a szociális életét is felpezsdíti majd, és bár barátkozásban általában visszafogott, most egészen meglepő, szokatlan szövetségekre is szert tehet, akár új vállalkozásba is kezdhet. A Bakban járó, tehát a Rák bolygókkal/pontokkal/tengelyekkel szembehelyezkedő Jupiter, Szaturnusz és Plútó megtanította és folyamatosan tanítja a Rákoknak partnerkapcsolatuk reális szemlélését.

A Rákok számára a 2020-as év segít felismerni egészségtelen kötődéseik, érzelmi szimbiózisaik és játszmáik tarthatatlanságát, amelyeket 2021-től meg fognak tudni változtatni, részben fel fognak tudni oldani. A Bakban haladó lassú mozgású bolygók felfedik azt, amit a Rák érzelmei és múltja tengerének mélyére száműzött, illetve titkos kagylóhéjai belsejében növeszt, így nagy lelki élményei vagy traumatikus emlékei megfogalmazhatóvá, megfoghatóvá válnak, és visszahúzó erő helyett dinamikus hajtóerőként szolgálhatnak számára. Szükségletei mélyebb megértése által sokkal hitelesebb személlyé válik, és ez idővel a külvilágban, valamint élete legkülönfélébb területein is megnyilvánul majd.

Egészségi állapotuk kielégítő lesz 2020-ban, de elegendő időt kell teremteniük a regenerálódáshoz, feltöltődéshez vagy gyógyuláshoz, és ehhez új rutinokat kell létrehozniuk.

Végeredményben a Ráknak az érzelmi rugalmasságát teszi próbára a 2020-as év, elsősorban a párkapcsolat terén, majd később a hivatásában, munkájában is.

 

OROSZLÁN

Az Oroszlánok számára a 2020-as év legfontosabb bolygómozgásai – a Jupiter, Szaturnusz és Plútó a Bakban – a munka és egészség területét érintik. A hétköznapi rutin, ami amúgy sem erőssége az Oroszlánnak, most fokozottan próbára teszi majd, így érdemes előre felkészülnie stresszkezelésből. A sors rávilágít a határaira, amit az Oroszlánnak szokatlan alázatossággal kell fogadnia, és miután megtanulta relaxálni testét és lelkét, bizonyos elnyomott részképességeit fejlesztenie kell annak érdekében, hogy életét a megszokott mederben folytatni tudja. Mivel az Oroszlán lételeme az irányítás és kreativitás, nem szívesen fogadja a kötelességeket és a rutint, legyen szó akár munkáról, akár életformáról vagy egészségről. A következő időszak viszont rákényszeríti az alkalmazkodásra, akár még legnagyobb félelmével is szembe kell néznie: azzal, hogy néha bizony segítséget kell kérnie.

Előfordulhat, hogy radikális életmódváltásra van szüksége a továbblépéshez, és ez a szokottnál is sokkal több önfegyelmet és tudatosságot igényel. Szerencsére mindehhez a motivációja is meglesz, és az ügyesen navigált 2020-as év egy sokkal szabadabb, kreatívabb és hitelesebb életszakasz alapjait rakhatja le a rákövetkező évekre. Könnyen lehet, hogy az Oroszlánok élethivatását megbolygató Uránusz egy munkahely/vállalkozás becsődölését és egy új munka vagy vállalkozás beindítását mutatja. A kényszerű „behódolás” periódusa után viszont olyan életszakasz várható, amikor több teret kap a függetlenebb, kreatívabb önmegvalósítás, és ismét domináns szerepbe lehet kerülni -- bár ez már nem ugyanazt jelenti, mint korábban.

Március elejétől az ingatlanügyek kerülnek előtérbe, de április közepéig az Oroszlánnak tartózkodnia kell az elhamarkodott adás-vételtől. Inkább régóta fennálló ügyek lezárására és vitás kérdések megoldására kell koncentrálnia. A többi ügyletre bőven elég időt kell hagynia, és gondosan kell megválasztania az optimális helyzetet. Június 29. után válik szerencsésebbé az év az Oroszlánoknak ingatlanügyek szempontjából, amikor a Mars a saját jegyébe, a Kosba lép. Kevesebb lesz a nyomás, jobbak a feltételek, komolyabbak és megbízhatóbbak a partnerek.

Az év közepén anyagi kihívásokkal szembesül, ami erősen megingatja az önbizalmát. Nem szabad kétségbeesnie, hanem a hétköznapi rutin területén megtanult és kifejlesztett képességeinek segítségével apránként, alázatosan ki kell másznia a szorult helyzetből. Amennyiben a munkahelyi, ingatlanokkal kapcsolatos és anyagi kihívásokat is le tudja küzdeni, az év utolsó hónapjaiban a magánéleti viszonyaira fókuszálhat, amelyek végre békességet hoznak az életébe. Ekkor tud pihenni és regenerálódni, valamint új hobbikat és sporttevékenységeket találhat magának.

Az év során megszerzett és kifinomult praktikus energia a párkapcsolatában is új időszámítást hozhat – főleg szeptemberben, amikor a Vénusz is az Oroszlánban tartózkodik. Sokkal elkötelezettebb, sokkal többet hajlandó tenni a másikért, és nem ragaszkodik foggal-körömmel a dominanciához, inkább elfogadja a másikat teljes valójában, illetve alázatosan fogadja az élet fordulatait. Ahogy az egészségmegőrzés, az életforma és a munka területén is bölcsebbé és érettebbé válik, úgy ez a tendencia lesz jellemző a párkapcsolatában is. Később alkalmazkodóbbá és alázatosabbá válik minden egyéb kapcsolatában is, így több barátra, sőt egész közösségre tehet szert, és képes lesz a valódi csapatmunkára.

A szeptembertől november közepéig hátráló Mars által megkövetelt türelem és kitartás kevésbé esik majd nehezére az Oroszlánoknak, mint máskor. Inkább értékes tanulási, lelassítási és megfontolási lehetőségként fognak rá tekinteni, mint akadályként.

Röviden összefoglalva: az Oroszlánok énjük egy korábban elrejtett – és talán viszonylag fejletlen – részét bontakoztatják ki 2020-ban: alázatosabbá, alkalmazkodóbbá válnak.

 

SZŰZ

A Szűz számára 2020 a személyes gyarapodás éve lesz, főleg jellemükben és kapcsolataikban, de anyagi téren is jelentős lehet. Május közepétől különösen jó üzleti lehetőségek várnak rájuk, igaz, ez a pontos helyzetfelismeréstől is függ, ami szükséges a helyzetek kiaknázásához. Főleg azok fognak tudni új forrásokhoz hozzáférni, akik amúgy is járatosak a pénzügyekben, értenek az üzlethez. A Szüzek feladják a leckét riválisaiknak, előnyös helyzetbe kerülhetnek a piacon, kedvező új szerződéseket köthetnek, vagy vállalkozásuk jöhet lendületbe. Alkalmazottként szokatlanul jó előléptetések várnak rájuk, több elismerést fognak bezsebelni a munkahelyükön, mint máskor. Az év második fele már nem annyira ideális anyagiak szempontjából, ezért érdemes az év első felében hosszú távú terveket készíteni, amikor még jól fut a szekér. A jövedelmező időszakban kell elhatározni, mire kell és szabad költeni, és milyen csapdákat kell elkerülni, és ilyenkor kell megalapozni a megtakarításokat is -- ez nem esik majd nehezére a Szüzeknek, hiszen született stratégák, és jó érzékük van a tervezéshez és a számokhoz.

A személyes kapcsolatok szintjén eleinte magányosabb időszakra kell számítani, és a Szűznek időbe telik belátnia, hogy nem partnerei, barátai hagyják magára, hanem ő maga zárkózik el tőlük. Áprilistól a Vénusz fokozottan segíti, mert szerettei és barátai számon fogják kérni rajta odaadását, és nem hagyják, hogy „robotpilóta” üzemmódban éljen tovább. Tudatosnak és önkritikusnak kell lennie, ha újra fejleszteni akarja kapcsolatait, mert azok a szokottnál több erőfeszítést igényelnek – elvégre nem rutinszerűen és racionálisan kezelhető tárgyakról, feladatokról vagy pénzről van szó, hanem érzelmekről. Ha sikerül a magánéletében „betemetnie az árkokat”, sokkal értékesebbé válhatnak a kapcsolatai. Ez a feladat az év vége felé is előkerül, mivel előtte ismét munkája és pénzügyei viszik el a figyelmét.

Könnyen lehet, hogy a 2020 év vége felé jelentkező új kapcsolat-orientáltság már nem egy régebben fennálló viszonyra fog vonatkozni, hanem egy új szerelemre, barátságra vagy együttműködésre. A Bakban haladó külső bolygók ugyanis a Szűz számára a szerelem, játék, szex, kreativitás, játék területét fogják érinteni. Egy új kapcsolat mindig felveti a kérdést, hogy hajlandóak vagyunk-e félretenni bevált sémáinkat a spontán öröm kedvéért – és ez különösen nehéz dilemma egy Szűznek. Nagy esély van rá, hogy a jövő évben a Szüzek inkább az örömre teszik le a voksukat, amit szokatlan szabadsággal és kreativitással élnek meg. Mire ez a dilemma felüti a fejét, a Szűznek többször is szembesülnie kell azzal, hogy kapcsolataiban nem mennek a dolgok a megszokott módon, így személyisége addig rejtett és lehengerlő részeivel ejtheti rabul új partnerét. A játékosság és spontaneitás, amelyek sohasem voltak a Szűz erősségei, ebben az időszakban szinte áradnak belőle.

Ez az átalakulás tehát nem lesz annyira kényszeredett, hanem szinte természetes. A Szűz, aki korábban irtózott a komfortzónája elhagyásáról, ebben az időszakban nem nyomásként éli meg ezt, hanem ösztönzésként éli meg.

A 2020-as év kulcsszavai a Szüzek számára – érdekes módon – az elégedettség és az élvezet lesz, a szokásos óvatosság és rendezettség mellett.