Lelkivilágunk lakói

Királyok, ha dolgoznak

Minden állatövi jegyhez társíthatunk valamilyen munkahelyi beosztást. Lehet, hogy valamelyik kollégánkkal azért nem tudunk jól együtt dolgozni, mert egyikünk nem a neki igazán megfelelő pozícióban dolgozik a cégnél (vagy mindkettőnk?). Általában nem ismerjük a kollégáink összes figuráját, ezért most csak a Király (Nap) természetére szorítkozunk. Ettől még természetesen a többi figura és a Birodalom (asc.) is sokat számít!

Mire alkalmasak tehát a különféle jegyű Királyok egy munkahelyen?KOS: Ő az ideális ügyvezető igazgató, akit a kihívások lelkesítenek, aki harcba száll egy cél eléréséért, vagy akár a kollégák érdekeiért. Mindent bevet, hogy megnyerjen pályázatokat, megvalósítson projekteket. A célok és eredmények éltetik, de sikerét csak rövid ideig tudja élvezni, mert vérbeli hódítóként hamar új vadászmezőkre vágyik.

BIKA: Ő lehet az eszményi gazdasági igazgató, mert remekül ért a pénzhez, az anyagiakhoz. Ha befektetésekről van szó, nagyon óvatos, ami sokak számára merevségnek, fukarságnak tűnik. Egyfajta "tőkesúlyként" húzza vissza a túl merész kollégákat, és a kockáztatásnál sokkal jobban tűzbe hozzák a munkahelyi flörtök, a kedélyes üzleti ebédek és munka utáni borozgatások.

IKREK: Ő a legkiválóbb marketinges, bármit el tud adni bárkinek. Irányítja a céges propagandát, sokféle szerepet el tud játszani, és tehetségesen vezényli és bonyolítja le a tárgyalásokat, mert kitűnően és ravaszul bánik a szavakkal és az információkkal. A sajtó felé is ügyesen kommunikál, és rendkívüli módon élvezi, ha mozgékonyságot, sok közlekedést és változatosságot biztosít a munkája.

RÁK: Ő a tipikus humánerőforrás menedzser, de a régi világban lehetett volna szakszervezeti bizalmis is. Figyelembe veszi a dolgozók igényeit, sőt még az érzelmeikre és a kapcsolataikra is kíváncsi. Csapatépítő tréningeket szervez, és igyekszik otthonosabbá tenni a munkahelyi körülményeket. Időnként túlzottan is összekeveredik a fejében a család és a munka, az egyik vagy a másik rovására.

OROSZLÁN: Ő a jellegzetes elnök, vezérigazgató. Feladata a reprezentáció, akár egy valódi királynak, a hatalom és siker (látszatának) megőrzése. Közben lehetséges, hogy hátulról rángatják dróton, a rafináltabb és esetleg rátermettebb kollégák. Abba a hibába eshet, hogy túlzottan elbizakodott lesz, csak a munka gyümölcseinek learatása érdekli, miközben valódi készségei fejlesztésre szorulnának.

SZŰZ: Ő a legjobb munkafelügyelő. Arra született, hogy kiszúrja a hibákat. Minden helyszínre ellátogat, minden tevékenységet - sőt embert - ellenőriz, adminisztrál és újraadminisztrál, számol és újraszámol. Részletes nyilvántartást vezet mindenről, és sohasem rest bejegyezni a változásokat. Egy kicsit mindenhez ért, így nemcsak észreveszi, hanem alkalmasint javítja is a hibákat.

MÉRLEG: A hozzá legközelebb álló feladat a protokoll és a rendezvényszervezés. Igyekszik fenntartani a békét és harmóniát a cégen belül, a külvilág felé pedig gondoskodik a tökéletes látszat megőrzéséről. Ügyel az illemre és az arculatra. A döntésekhez azonban túl bizonytalan, ezért minden kérdést igyekszik csoportosan megvitatni, a konfliktusokat és felelősségre vonást pedig elkerülni.

SKORPIÓ: A tipikus és kérlelhetetlen belső ellenőr. Mindenre rálát, mindenhova belát, előtte semmi sem maradhat titokban. Csak "mosolygó hóhérnak" szólítják a háta mögött. Láthatatlan, ám annál nagyobb hatalma van, hiszen az általa kiderített titkok alapján büntetnek meg vagy rúgnak ki valakit, sőt még a büntetés mértékébe is beleszólása lehet a körülmények és emberek manipulálásával.

NYILAS: Vérbeli marketinges és területi képviselő. Nagy beleszólása van a reklámokba, ugyanakkor buzdító tehetsége miatt a tréningeken és csapatépítésben is nagy hasznát lehet venni. Előszeretettel utazik, akár nagyon messzi tájakra is, mert szomjazik az egzotikus kultúrákra és ismeretei bővítésére. Mestere az újrakezdésnek és a lelkesítésnek, ám ha valami leszálló ágba kerül, inkább kereket old.

BAK: Valahogy mindig az ő vállára kerül az összes felelősség, és a legnehezebb feladatok zöme is. Ő lehet a tervezési osztály vezetője, illetve a dolgozók kiképzője. Igényli is a felelősséget és a nagy célokat, nem tűri a haszontalanságot. Egy adott cél érdekében mindent kész mozgósítani, sőt mondhatnánk, hogy nála a cél szentesíti az eszközt. Könnyen elsodorja a saját karrierje.

VÍZÖNTŐ: Lángeszű feltaláló, ezért leginkább a fejlesztési osztály vezetője lehet. Innovációk, kísérletezés, reformok, szokatlan rendszerek és elképzelések. Az általa kitalált reklámkampány vagy termék mindig úttörő a piacon, és sikerül kiprovokálnia a közönség figyelmét is. Azért viszont, hogy mennyire életképesek az ötletei hosszú távon a gyakorlatban, nem ő vállalja a felelősséget.

HALAK: A tipikus kreatív vezető, a cég fő álmodója és művészlelke, emellett lelki szemetesláda is a kollégák számára. Vagy egyáltalán nem dolgozik, vagy teljesen beleolvad a munkába. Mindig azonosul a szerepkörével, emiatt kívülről nézve afféle kaméleonnak tűnik. Szinte semmit sem lehet önállóan rábízni, irányításra szorul, mindig valaki mellett képes teljesítményt felmutatni.


Alap-inspiráció: Takács Tibor előadásai a Napról a jegyekben