Lelkivilágunk lakói

Fényszőttesek a Várunk falain

Az állócsillagok értelmezése az asztrológia egyik legrégebbi területe. Ptolemaiosz (i.sz. 100-173) örökítette meg az utókor számára azt a tudást, amely ebben a témában több évszázad alatt felhalmozódott, bár az állócsillagok mára jelentősen elmozdultak az akkor megjelölt pozíciójukhoz képest. A Hamal nevű állócsillag például hagyományosan a Kos csillagkép tagja, asztrológiai értelemben viszont ma már a Bika csillagképhez tartozik. Ezért többnyire nem a csillagképekben elfoglalt helyük szerint határozzuk meg őket, hanem az égbolton való elhelyezkedésük szerint. Egyes horoszkópkészítő szoftvereket vagy weboldalakat be lehet úgy állítani, hogy feltüntessék az állócsillagokat. Érdemes legalább egyszer megismerkedni a számunkra fontos állócsillagok szimbolikájával, vagyis azokéval, amelyek a születési képletünkben lévő bolygókkal együtt állnak (legfeljebb fél-egy fokkal arrébb) - főként a hagyományos asztrológiában használt égitestekkel.

Hogy fordíthatjuk le az állócsillagokat a KaSztella nyelvére? Leginkább talán úgy fejezhetnénk ki, hogy Várunk egyes termeiben mágikus szőnyegek lógnak a falon. Csillagmintájukat különböző erők szálaiból szőtték, így kifejthetnek kedvező és kedvezőtlen hatásokat is - elsősorban azokra a figurákra, akik közvetlenül előttük állnak. Ezek a csodálatos berendezési tárgyak mágikus csillagtérképekként vagy más világokra nyíló ablakokként jelennek meg egy adott teremben (életterületünkön), és erős, sőt akár kényszerítő erejű üzeneteket közvetítenek. Ha egy fontos figuránk áll közvetlenül előttük, vagy valamilyen aktuális hatás felerősíti őket, a szőttes mintája varázslatos fénnyel feldereng, és új lehetőségek előtt nyit ajtót, soha nem látott eseményeket indít el, szokatlan hatalmat ad az érintett figurának, de akár értelmetlennek látszó rombolást is végezhet.

Az állócsillagok pozícióját több helyen is ellenőrizhetjük. A Placidus szoftver "Megjelenítés I." menüjében kipipálhatjuk az "állócsillagokat". Az interneten többek között beírhatjuk a http://www.astro.com/cgi/ade.cgi? oldalra a születési adatainkat. A "Continue" gomb után az "Extended chart selection" opciót válasszuk ki, majd a következő menüben pipáljuk ki, hogy "Add some fixed stars". Így kapunk egy olyan képletet, amelyben megjelenik a számunkra legfontosabb, tehát valamelyik figuránkhoz/bolygónkhoz legközelebb lévő állócsillagok rövidítése.Nézzük, melyik mágikus faliszőnyeg milyen hatást válthat ki! (Fontos tudnunk, hogy rengeteg állócsillag létezik, ezért általában a leggyakrabban említetteket szokták elemezni.)

HAMAL (6°58’ Bika) - Alapvetően a gonoszsággal hozzák összefüggésbe, de olyan pozitív tulajdonságokat is adhat, mint a függetlenség és a határozott kezdeményezőkészség.

ALGOL (25°28’ Bika) - Az aljas szándékokhoz és a bosszúvágyhoz kötődik. Növeli a szexuális energiát, de ha nem ebbe a csatornába folyik, akkor kegyetlenségben és dühben nyilvánulhat meg.

ALDEBARAN (9°5’ Ikrek) - Látványos siker lehetőségét mutatja, amelyhez többször meg kell haladni önmagunkat. Ha nem őszinte, egyenes viselkedéssel érjük el célunkat, túl nagy árat kell majd fizetnünk.

RIGEL (16°8’ Ikrek) - Gyors sikert mutat, de az eredmény melletti kitartást megnehezíti. Felkeltheti a tanulás iránti vágyat és képességet, ám túl nagy kihívássá teszi a másfajta gondolkodás elfogadását.

BETELGEUZE (28°45’ Ikrek) - Nagy eszmék bátor harcosává teszi és kiemeli a társadalomból az egyént. Ha ez nem sikerül, akkor csak a saját illúzióit kergeti rögeszmésen.

SIRIUS (13°24’ Rák) - Karizmatikus kisugárzást és bámulatos energiát ad. Befolyása által az egyén minden elvárást felülmúl. Óvatosnak kell lenni vele, mert magában hordozza a kiégés veszélyét.

CASTOR ÉS POLLUX (19°33’ Rák) - Ikercsillagok energiái, amelyek a gondolkodás és önkifejezés eszközeit támogatják. A Castor az alkotás pozitív, a Pollux inkább a gyötrelmes oldalát fejezi ki.

ACUBENS (12°57’ Oroszlán) - Lelki gazdagságot kölcsönöz, az életet adó vagy az életet megtartó és fenntartó energiákat támogatja. Befolyásával az élők gondjainak enyhítésére törekszik.

REGULUS (29°8’ Oroszlán) - Ragyogásán keresztül a becsvágy, a bátorság, a versenyszellem és a siker erősödik fel. A rivalizálás kényszere ugyanakkor felébreszti az eltiprás, bosszúállás ösztönét is.

ZOSMA (10°37’ Szűz) - Az általa előidézett helyzetekben elnyomás és kihasználás áldozatává válhatunk, és ki kell fejlesztenünk valamilyen ellenállást. Gyakran áldozattársainkon kell segítenünk.

DENEBOLA (20°55’ Szűz) - A lázadóknak kedvez, akik másként látják a világot, mint a többség. Ugyanakkor azt is el akarja érni, hogy a különcséghez túlzott makacsság és zárkózottság párosuljon.

SPICA (23°9’ Mérleg) - A tündöklés lehetőségét adja. Megkönnyíti a tudás magunkba szívását, és termékennyé tesz minket az ismeretek alkalmazásában.

ZUBENELGENUBI (14°23’ Skorpió) és ZUBENESCHAMALI (18°40’ Skorpió) - Ezek az ikercsillagok könnyű és élvezetes kapcsolatteremtést biztosítanak, főleg a társadalmi elismertség érdekében. Az egyén szívesen áldozza fel idejét és energiáját ennek érdekében.

ANTARES (9°4’ Nyilas) - Erős energialöket, amely komoly elhatározásra, majd elszánt és elkötelezett cselekvésre buzdít. Veszélye az elbizakodottság, a valóságtól való elrugaszkodás és a túldramatizálás.

VEGA (14°37’ Bak) - A titokzatos forrásból származó kreativitás rejtélyes üzeneteket közvetít. Felerősödik a személyes varázs. Szónoki képességeket ad, ugyanakkor diktatórikus hajlamot is.

RUKBAT (15°56’ Bak) - Állhatatosságot és kitartást kölcsönöz, főleg azoknak, akiknek horoszkópjában amúgy is hangsúlyos a föld elem. Az említett tulajdonságok könnyen átcsapnak csökönyösségbe.

ALTAIR (1°4’ Vízöntő) - A bátorság és merészség csillaga, amely cselekvésre készteti az embert. Ez a lendület azonban könnyen átfordulhat túlzott magabiztosságba, esetenként agresszivitásba is.

DENEB ALGEDI (22°50’ Vízöntő) - Bizonyos fokú igazságérzettel látja el az embert, így érzékenyebbé teszi a rászorulók irányában. Nem szolgálóként, hanem vezetőként teheti a legtöbbet embertársaiért.

SADALSUUD (22°42’ Vízöntő) és SADALMELEK (3°4’ Halak) - A szerencsét hozó ikercsillagok pozitív fényt vetnek arra a figurára, aki a szőttesnél áll, illetve a vele kapcsolatban lévőkre.

FORMALHAUT (3°9’ Halak) - Megszaporítja és felerősíti az egyén életében az ideálokat, amelyeket rendületlenül kerget. Ezeket nehéz mérsékelnie annyira, hogy belássa, a saját dicsőségét akarja velük növelni.

OKDA (AL RESCHA) (28°4’ Kos) - A szintézis képességét adja, vagyis hogy különböző természetű jelenségeket egy rendszerbe tudjunk belefoglalni és az összefüggések átlátása által továbbfejlődjünk.


Forrás: Julia és Derek Parker: Parker asztrológia, Gulliver-Gabo, 2001


További állócsillagok és értelmezésük:

http://www.constellationsofwords.com/stars/Stars_alphabet.htm

http://arkanumstudio.hu/asztrologia-allocsillagok.html

http://adastra.blogger.hu/cimke/%C3%A1ll%C3%B3csillagok

http://www.asztrologbae.hu/14_apr/3/3cikk.htm

https://www.aranycsillag.net/allocsillagok-a-szemelyes-kepletben/