Lelkivilágunk lakói

Fel- és lehúzó örvények

Végezetül pedig: a vízben is vannak felemelő áramlatok és lehúzó örvények. Bár elméletben igen jól megértik egymást a Rák, Skorpió és Halak jegyű emberek, illetve akiknek horoszkópjában dominánsak ezek a jegyek, együttélésük és együttműködésük csak a felszínen látszik zökkenőmentesnek. A mélyben lévő érzelmi és lelki tartalom nagy nehézségi erőt jelent, amely - főleg krízisek idején, például önismerettől, önkritikától és spirituális tudatosságtól függően - kibillenhet masszív egyensúlyából, és végleg leránt vagy felemel. Egy közösségen belül és a személyiségünkön belül is igaz a tézis, hogy a három víz jegy egymás pozitív és negatív tulajdonságait is felerősíti, főleg ha konkrét fényszögek (kapcsolatok) is fennállnak a Rák, Skorpió vagy Halak természetű bolygóink (figuráink) között.

Az azonos elemhez tartozó figurákat testvéreknek nevezzük a KaSztellában, mivel nagyjából 120 fokos harmonikus, simán áramló, erősítő fényszögben állnak egymással (trigon). De pont ez a bökkenő, mivel a hangsúly leginkább az erősítő jelzőn van. A testvéri viszony az előnyöket és a hátrányokat is felerősíti, és a nehézségi erő valóban örvényként hat. Ez különösen akkor érződik, ha egy családban egy elem mindhárom tagja jelen van - mondjuk az anyuka Rák, az apuka Halak, a gyerek pedig Skorpió jegyű, így megjelenik a komplett víz széria. Ha egy ember horoszkópjában található egy nagy víz háromszög (nagy trigon), akkor a víz karakterek egy domináns nagycsaládot alkotnak. Ez stabilitásában is erős, de kibillenve roppant nehézségi erővel húzhat le vagy fel.

Ha a Rák érzelmességét és családcentrikusságát pozitívan egészíti ki a Skorpió szenvedélyessége és mélyrehatása, illetve a Halak képlékeny és áldozatkész módon segít az alkalmazkodásban, akkor rendíthetetlen szövetség jön létre a jegyek között. Ez főleg a legszorosabb kapcsolatoknak, családi viszonyoknak és az otthon meghittségének kedvez. Amikor viszont előtérbe kerül a Rák túlérzékenysége, érzelmi manipulációja, a Skorpió végletes hatalomvágya, valamint a Halak mártíromsága és menekülő passzivitása, nagy mélységek felé húzhatják az embereket, amelynek vége valamilyen függő viszony, fizikai függőség vagy betegség is lehet.

Miért van szüksége a víz testvériségének a többi elemre? A tűz segítségével tűznek ki maguknak új célokat, ki tudnak lépni álomvilágukból és veleszületett zárkózottságukból vagy tespedtségükből. A föld társaságában fejlődik anyagi érzékük, felelősségtudatuk, gyakorlatiasságuk és kitartásuk. A levegő támogatásával pedig szellemileg rugalmasabbá válnak, kapcsolataikat felül tudják vizsgálni és könnyedebben, kevésbé fanatikusan állnak hozzá érzelmi kérdésekhez.