Lelkivilágunk lakói

Fel- és lehúzó örvények

Gyakran hallani, milyen jól illenek egymáshoz a tűz jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas), föld jegyek (Bika, Szűz, Bak), levegő jegyek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) és víz jegyek képviselői (Rák, Skorpió, Halak), nemcsak az emberi kapcsolatokban és közösségekben, hanem a személyiségünkön belül is. De vajon tényleg olyan nagy harmóniát jelent az, ha csupa föld jellegű ember kerül egy családba/munkahelyre, vagy ha túl sok föld elemű karakter lakik a saját lelkivilágunkban?

Az azonos elemhez tartozó figurákat testvéreknek nevezzük a KaSztellában, mivel nagyjából 120 fokos harmonikus, simán áramló, erősítő fényszögben állnak egymással (trigon). De pont ez a bökkenő, mivel a hangsúly leginkább az erősítő jelzőn van. A testvéri viszony nemcsak az előnyöket, hanem a hátrányokat is felerősíti, ez által létrejön egy "túldominálás", egy hatalmas nehézségi erő, vagy mondhatjuk úgy is, egy örvény, amely felfelé és lefelé is szippanthat bennünket. Ez különösen akkor érződik, ha egy családban egy elem mindhárom tagja jelen van - mondjuk az anyuka Bak, az apuka Szűz, a gyerek pedig Bika jegyű, így megjelenik a komplett föld széria. Egy ember személyiségén belül (horoszkópjában) akkor van "túldominálás", ha a föld elem mindhárom tagját képviseli egy-egy figura, tehát lakik bennünk Bika, Szűz és Bak karakter is. Ha pontos fényszögkapcsolat is van mindhármuk között, egy jókora háromszög jön létre, amelyet az asztrológia nagy trigonnak (királytrigonnak), a KaSztella nagycsaládnak hív.

A föld jegyek örvénye, akár egy nagy földrengés, felemelhet és le is húzhat. Amennyiben a Bika megőrző, gyarapító, értékelő hajlamait pozitívan egészíti ki a Szűz gyakorlatiassága, alkalmazkodása és elmélyült tudása, illetve a Bak céltudatossága, kitartása és fegyelme, magas szinten élhetjük meg ezeknek az anyagias jegyeknek az analógiáit. Ugyanilyen könnyen tudnak azonban szakadékot létrehozni és a mélybe húzni minket: ha negatívan hatnak egymásra, a Bika végleg eltunyul és mozdíthatatlanná válik, a Szűz megreked saját kritikussága és korlátoltsága skatulyájában, a Bak pedig törtető karrieristává válik, aki nem kíméli magát, és nem képes másokat figyelembe venni, másokért tenni.

Miért van szüksége a föld testvériségének a többi elemre? A tűz segítségével el tudnak hagyni egy biztonságosnak vélt, betokosodott állapotot, és bátorságot nyernek új célok kitűzéséhez. A levegő barátkozóbbá, tárgyilagosabbá, szellemileg nyitottabbá teheti őket. A víz megnyitja előttük az érzelmek világát, és arra készteti őket, hogy foglalkozzanak lelkükkel, kapcsolataikkal, családjukkal.Hamarosan a levegő és a víz testvérisége következik.