Lelkivilágunk lakói

Fel- és lehúzó örvények

Sokszor hallhatjuk, hogy milyen jól kijönnek egymással az azonos elemhez tartozó jegyek, vagyis mennyire illenek egymáshoz a tüzesek (Kos, Oroszlán, Nyilas), földiesek (Bika, Szűz, Bak), levegősek (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) és a vizesek (Rák, Skorpió, Halak). Ez nemcsak az emberi kapcsolatokban és közösségekben van így, hanem az egyéni személyiségen belül is. De vajon tényleg olyan nagy harmóniát jelent az, ha csupa tűz jellegű ember kerül egy családba/munkahelyre, vagy ha túl sok tűz elemű karakter lakik a saját lelkivilágunkban?

Az azonos elemhez tartozó figurákat testvéreknek nevezzük a KaSztellában, mivel nagyjából 120 fokos harmonikus, simán áramló, erősítő fényszögben állnak egymással (trigon). De pont ez a bökkenő, mivel a hangsúly leginkább az erősítő jelzőn van. A testvéri viszony nemcsak az előnyöket, hanem a hátrányokat is felerősíti, ez által létrejön egy "túldominálás", egy hatalmas nehézségi erő, vagy mondhatjuk úgy is, egy örvény, amely felfelé és lefelé is szippanthat bennünket. Ez különösen akkor érződik, ha egy családban egy elem mindhárom tagja jelen van - mondjuk az anyuka Nyilas, az apuka Kos, a gyerek pedig Oroszlán jegyű, így megjelenik a komplett tűz széria. Egy ember személyiségén belül (horoszkópjában) akkor van "túldominálás", ha a tűz elem mindhárom tagját képviseli egy-egy figura, tehát lakik bennünk Kos, Oroszlán és Nyilas karakter is. Ha pontos fényszögkapcsolat is van mindhármuk között, egy jókora háromszög jön létre, amelyet az asztrológia nagy trigonnak (királytrigonnak), a KaSztella nagycsaládnak hív.
A tűzörvény felemelhet és le is húzhat. Amennyiben a Kos kezdeményező erejét, versenyszellemét és bátorságát pozitívan egészíti ki az Oroszlán kreativitása, méltósága és vezetői képessége, illetve a Nyilas idealizmusa, átlátási és változtatási képessége, egy ilyen örvény rendkívül magasra és messzire tudja repíteni a szülöttet, avagy a tűz emberek közösségét. Ugyanez vezet viszont a bukáshoz is: amikor az örvény tehetetlenné vált ereje lefelé kezd húzni, a Kos egyre inkább átfordul agresszívbe, az Oroszlán gőgösbe, a Nyilas pedig képmutató szájhősbe, és ezután nagyon nehéz kilépni a lefelé húzó ördögi körből.

Miért van szüksége a tűz testvériségének a többi elemre? A föld segítségével tudnak két lábbal a földön állni, reális célokat kijelölni, különben elszállnak. A levegő támogatásával válnak tárgyilagosabbá, önkritikusabbá, szellemileg rugalmasabbá. A víz pedig szembesíti őket érzelmeikkel, és rákényszeríti őket, hogy áldozatokat hozzanak kapcsolataik megtartásáért.

Nemsokára a többi elem testvériségével folytatjuk.