Lelkivilágunk lakói

Alapfogalmak: az analógia

Az analógia talán a legfontosabb fogalom, amit meg kell értenünk az asztrológia (és a KaSztella) felfogásához. Aki megtanulja az analógiákat, hogy melyik jelenség melyik analógiát képviseli, az képes lehet bármit összerakni a horoszkópból.

Az analógia hasonlóságon alapuló megfelelést jelent. Az egymással analóg dolgok ugyanahhoz az őselvhez, őstípushoz tartoznak, vagyis alapvető működési elvükben, tulajdonságaikban vagy funkciójukban megegyeznek. Az asztrológia az állatövi jegyek és égitestek szerint rendezi az analógiákat: Kos/Mars, Bika/Vénusz, Ikrek/Merkúr, Rák/Hold, Oroszlán/Nap, Szűz/Merkúr, Mérleg/Vénusz, Skorpió/Plútó, Nyilas/Jupiter, Bak/Szaturnusz, Vízöntő/Uránusz, Halak/Neptunusz. Ezeknek az őselveknek az analógialáncolatába minden jelenség és fogalom beilleszthető a világon: színek, növények, állatok, országok, anyagok, tevékenységek, ételek, művészeti alkotások.

Nézzük meg a Szűz Királyt, aki e heti játékfeladványunkban is szerepel! (Nap a Szűzben.) A ruhája bézs és szürke, kord és vászon, sárgaréz koronáján búzakalászok vannak, testalkata sovány, szakálla gondosan nyírt, lábát keresztbe teszi, és szemüvegét tisztogatja. Ezek az apró részletek a Szűz őselvének megfelelő dolgok, vagyis a szorgalmas munkát, az alkalmazott tudást, a praktikusságot, a rendet/rendszert, az egyszerűséget, tisztaságot, pontosságot, javítást, szerelést, gyógyítást, szerénységet, alázatot, megfontoltságot, kritikusságot jelképezik. Ha ezekből a fogalmakból indulunk ki, mit rajzolhattunk volna még a Szűz Király mellé? Például Például sakktáblát, szakkönyveket, számviteli papírokat, bélyegeket, vonalzót, barkácseszközöket, aprókockás építőjátékot, szorgalmas hangyákat, mikroszkópot, óraművet, aratást, malmot, gyógynövényeket, haszonállatokat, gyógyszereket, seprűt, gereblyét, tisztítószereket, egészséges és diétás ételeket, praktikus kombi járműveket, stb.Más kérdés, hogy egy ilyen őselv hogyan képes uralkodni, hiszen jelen esetben pont a Király kapott Szűz természetet. Egy buzgó és pedáns, de nagy külső-belső nyomás alatt álló "szolgakirály" itt a főszereplő, aki gyakran szűklátókörűvé, kicsinyessé, kényszeressé és aggályoskodóvá válhat. Mániája lesz a tökéletesség. Ez jellemző mindenre, ami az illető életében Napszerű (Nap analógia), vagyis a férfire, az apára, a főnökre, a kreativitásra, az önmegvalósításra, az életörömre.

Erősen Szűz jellegű ember az, akinél főszereplők vannak Szűzben, vagy Szűz a Birodalom (aszcendens), vagy tele van a 6. terme (a 6. ház a Szűznek megfelelő életterület), esetleg kiemelt helyzetben van a Hírvivő (a Merkúr ugyanis a Szűz uralkodó bolygója), például valamelyik tengelyen áll, vagy összebilincselve a Királlyal.


Gyakorló feladat: milyen analógiát képvisel a KÁVÉ? Melyik állatövi jegyhez tartozik? Gondoljunk csak bele... Sötétbarna, keserű, józanító, (vér)sűrítő jellegű ital, amit teljesítményfokozáshoz használunk, karrieristák kedvenc italának tarthatjuk, és a klasszikus rajongói fanyarul, cukor és tej nélkül isszák.


============


A KaSztella könyv első részében minden őselvet bemutatunk a hozzá tartozó analógialáncolattal együtt. http://kasztella.hu/Vegye-meg-a-konyvet-

További ajánlott irodalom: Nicolaus Klein ‒ Rüdiger Dahlke: A függőleges világkép, Bioenergetic, Budapest, 2001