Lelkivilágunk lakói

Karády Katalin uralkodópárja

Most akkor kerüljön sorra egy magyar ember, és ha lehet, hölgy, hiszen egyik sem volt még! Dívát kerestünk, aki ikonszerű személyiséggé vált - bár lehet, hogy csak az idősebb generáció számára. Olyat választottunk, akinek emlékét érdemes felidézni.

Karády Katalin (Kanczler néven) egy szegény, sokgyermekes kőbányai családba született 1910. December 8-án. Agresszív apja kegyetlenül bánt gyerekeivel. Hamar felfedezték tehetségét és szépségét, mivel megjelenésével, igényességével, viselkedésével kitűnt a környezetéből. Egy korabeli segélyprogramnak köszönhetően öt évig Svájcban és Hollandiában nevelkedett. Már 17 évesen hozzáment egy nála 30 évvel idősebb férfihoz, ám a házasság csak pár hónapig tartott. Színházi szerepek után első nagy sikerét a Halálos tavasz című filmben aratta, és egy csapásra díva, divatikon és szexszimbólum lett. Titkolt magánélete mindig sok találgatásra adott okot, sok férfival hírbe hozták, de nőkkel is. Első számú szerelme Ujszászy István, Horthy kémfőnöke volt, akit 1944-ben elhurcoltak a szovjetek. A német bevonulás után letiltották dalait és filmjeit, valósággal ellehetetlenítették. 1944-ben a Gestapo kémkedés vádjával letartóztatta, a börtönben pedig kínozták, csaknem agyonverték. Lakását kifosztva találta, idegösszeomlást kapott, és csak az tartotta életben, hogy vőlegényét, Ujszászyt talán még életben viszontláthatja. Később a halálhíréről értesült, pedig nem halt meg; jóval utána az ÁVH börtönében is raboskodott. Karády a háború alatt több alkalommal is segített az üldözötteknek, egyszer például aranyait és ékszereit adta a katonáknak, hogy megmentsen egy csapat gyereket a Dunába lövetéstől, és a háború végéig gondoskodott róluk. A háború után még inkább mellőzötté és a gúny tárgyává vált, ezért 1951-ben végleg elhagyta az országot. Először Sao Paolóba ment, majd onnan New Yorkba, ahol kalapszalont nyitott és néhány sikeres fellépése is volt, lemezei jelentek meg. Utolsó éveiben súlyos betegség gyötörte, és teljesen elzárkózott a nyilvánosságtól. 1990-ben bekövetkezett halála után a Szent István Bazilikában ravatalozták fel, és a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Wikipedia: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kar%C3%A1dy_Katalin
Galéria: http://fngaleria.hir24.hu/3/43788/Karady_Katalin (forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet)
Videó az utolsó éveiről Amerikában: http://www.rtlklub.hu/video/97867

Nézzük meg az ő Királyát (tudatos, racionális, férfias énjét) és Királynéját (érzelmi, ösztönös, nőies énjét)!


"A Prédikátor Király" (Nyilas Nap) - Az ideák és eszmék iránti lelkesedés élteti, igyekszik kiemelkedni környezetéből. Mindig pár centivel a föld fölött jár, mindentől tartja a tisztes távolságot, emiatt mások gőgösnek érzik. Messzi célokat tűz ki, nagy távlatokban gondolkodik, örökösen az "igazságot" keresi. Olyan meggyőződésekért is síkra száll, amelyek nem garantálhatják számára a sikert, sőt alkalmasint bukásra vannak ítélve, hiszen nem mindig érzi át a helyzetek realitását. A gyakorlati életben gyakorta zsákutcákba fut, ám lelkesedése rendszerint biztosítja neki az újrakezdés lehetőségét. Állandó belső szabadság- és kalandvágy vezérli, folyton képzi magát, és optimizmusa, tüzes belső energiái folytán újra meg újra talpra áll - amíg az utolsó légvára is össze nem omlik.

Mivel a Király össze van bilincselve az Udvarhölggyel, ezt a figurát is alaposabban meg kell szemlélni. Amikor az Udvarhölgy egy ilyen fontos karakterrel van összebilincselve, alapvető fontosságú lesz minden, amit képvisel: a művészetek, a szépség, a harmóniateremtés vágya, a romantika, a biztonságigény, az anyagiak, valamint a testi élvezetek.

"A Nemes Kisasszony" (Nyilas Vénusz) - Érzelmeit is az ideák és eszmék hatják át, veleszületetten fejlett az erkölcsi érzéke, humánus lélek. Ugyanakkor az anyagi biztonságot is igyekszik magas szinten megélni, bár maga a pénz csak egy hétköznapi eszköz számára. Kapcsolatteremtésében válogatós, igyekszik olyanokkal barátkozni vagy viszonyt kezdeni, akik erkölcsi, társadalmi vagy anyagi értelemben feljebb húzhatják a ranglétrán - ugyanakkor ő maga is képes másokat felhúzni, ha valakiben fantáziát lát. Szabadságvágya nem tűri a korlátokat, ezért nem szokványos kapcsolatokban gondolkodik, nehezen marad benne gátló, lefékező viszonyokban, körülményekben.

"A Modern Múzsa" (Vízöntő Királyné) - Kilóg a környezetéből, feltűnő jelenség, és lázadó ösztönvilága miatt sikerül is széttörnie az életében adott kereteket. Excentrikus, titokzatos, öntörvényű, önfeláldozó a társadalmi ügyek érdekében, ugyanakkor lelke legmélyén mindig nagyon magányos marad. Afféle elefántcsonttoronyban élő magányos, lánglelkű, meg nem értett reformer és művészlélek. Kívülről érzelmi világa fagyosnak tűnhet, ám ezzel a jégpáncéllal csak sebzettségét védi. Ritkán sikerül az állandóságot megteremtenie a kapcsolataiban, mert nehezen oldódik és minden korlátot rosszul tűr. Gyakran olyan szerelmeket választ, amelyekből nem származhat biztonságot nyújtó kapcsolat, főleg nem családalapítás. Ez a Királyné sokszor jelzi a haza elhagyását, az új és szokatlan helyeken való otthonteremtést, az otthon és család ingatagságát, változékonyságát.


(A könyvben jobban látszik, hogy a Királyné cigarettát tart a kezében, az Udvarhölgy arcéle pedig feltűnően emlékeztet a legendás színésznőre.)