Lelkivilágunk lakói

Csillagfigurás kérdezz-felelek

Az alábbiakban a gyakran feltett kérdéseket gyűjtöttünk össze, és mellékeljük a válaszokat.


Mi az a KaSztella, és miben más a többi asztrológiai módszerhez képest?

- A KaSztellában az asztrológiai szimbólumok izgalmas figurákként jelennek meg. Így tudatos és tudatalatti szinten is emberközelivé, könnyen megismerhetővé válnak. A születési horoszkóp nálunk átváltozik egy Vár alaprajzává, amelyben bolygók helyett jelképes figurák élnek - ők személyiségünk egy-egy részét képviselik, az archetípusokat, szerepszemélyiségeket. Fontos minden belső karakterünk természete, pozíciója és kapcsolata a többi figurával, mivel ezek mind befolyásolják a bennünk összesimuló és egymásnak feszülő hatásokat. A KaSztella könyv egyfajta belső színdarabot mutat be, amely a lelkünkben zajlik, a főhősökkel és cselszövőkkel együtt. Egyszersmind azt is elárulja, mi a színdarab értelme és célja, illetve melyik szereplőt mi motiválja.

Kiknek ajánlható?

- Leginkább olyanoknak, akik valamelyest már értenek az asztrológiához. Legjobb, ha már van saját születési horoszkóp a kezükben, és legalább sejtenek valamit annak összetettségéről. Tehát nemcsak a Napjuk jegyét ismerik ("Kos vagyok"), hanem az aszcendenst, a Hold és az egyéb bolygók állását is. Ha ezek a szimbólumok mondanak nekünk valamit, akkor már könnyebb őket figurákként elképzelni, és a többi összefüggéssel is tudunk valamit kezdeni. Honlapunkon egyébként egy kis asztrológiai tankönyvvel is igyekszünk segíteni a teljesen kezdőket.

Hol lehet megvásárolni a könyvet?

- Interneten lehet megrendelni a kiadótól (lásd itt: "Vegye meg a könyvet"), személyesen pedig a Líra könyvesbolt-hálózat egyes üzleteiben és az Elixír könyvesboltban, illetve más boltokban és webáruházakban lehet megvásárolni.

Mi van, ha valaki nem tudja pontosan a születési idejét?

- Ki lehet kérni az időpontot a kórházi adatbázisból, illetve egy avatott asztrológus segítségével be lehet pontosíttatni. Ez egy bonyolult folyamat, amelynek során az asztrológus sok egyéb körülmény mellett a legfontosabb életeseményeket is figyelembe veszi, és ezek alapján utólag állítja be a legvalószínűbb születési időpontot. Itt tartjuk fontosnak megjegyezni, hogy egy születési képlet felállításánál rendkívül sok a tévedési arány. Nagyon kevés embernek van 100%-ig pontos horoszkópja (esetleg a most születő gyerekeknek, akiknél feljegyzik a születés pontos idejét). Minden horoszkópkészítő program kicsit mást állít be, mert más rendszert, bázist használ. Ezért különösen akkor fontos több helyen ellenőrizni a képletünket, ha valamelyik bolygó (vagy az aszcendens) pont két jegy határán van. Ebben a döntéshelyzetben is jól jöhet egy tapasztalt asztrológus segítsége, de van, aki a figurákat megismerve már maga is el tudja dönteni, hogy inkább Rák vagy Oroszlán Királyné él benne.

A kasztella.hu oldalon található szoftver csak magyarországi adatokra ad képletet?

- A "Személyes ábra" menüpont alatt található képletkészítő szoftver egyelőre csak magyarországi adatokkal működik, de tervezzük a bővítését, nemzetközi koordinátákkal. Ha valaki nem Magyarországon született, javasoljuk az egyéb ingyenes webhoroszkópokat (lásd szintén a "Horoszkópból Vár" menüpont alatt).

Mi van, ha más figurákat ad a táblázat vagy a szoftver, mint más programok?

- Amint ezt a könyv függelékében is leírtuk, a táblázatok csak irányadó jellegűek, mivel egy központi greenwichi adatbázisból készültek. Ezekhez még figyelembe kell venni a földrajzi eltéréseket, nyári-téli időszámítást és hasonlókat. Ezért is nem szoktak a könyvekbe ilyen részletes táblázatokat tenni, hanem külön vaskos efemerida könyveket adnak ki asztrológusoknak és a tanulóknak. Mi csak egy kis támpontot szerettünk volna adni azoknak, akik éppen aktuálisan nem férnek hozzá az internethez, csak a könyv van a kezükben. De különösen a Hold és az aszcendens kiszámításánál lehetnek pontatlanságok az ilyen egyszerűsített képleteknél. Mindenképpen ajánljuk, hogy minél több helyről próbáljunk képletet szerezni, vagy bízzunk meg egy asztrológust ezzel a feladattal. Annál is inkább, mert a szoftverek is teljesen eltérő rendszereken alapulnak, például van, ahol például egyforma méretű minden ház. A mi szoftverünk is folyamatos fejlesztés alatt áll, ez is egy lehetőség. A Placidus szoftvert szoktuk ajánlani ellenőrzésre.

Hogyan fordulhat elő az, hogy mégsem érzek magamra jellemzőnek egy figurát?

- Úgy, hogy számtalan körülmény befolyásolja, mennyire és hogyan tud megnyilvánulni. Minden figurát meg lehet élni különféle fejlettségi szinteken. Mondok egy példát: a Halak figurák alacsony fejlettségi szinten menekülési kényszert és függőségeket mutathatnak, magas fejlettségi szinten viszont csodálatos intuíciót, empátiát, művészi tehetséget, spirituális nyitottságot és gyógyítói képességet. A legtöbb ember, akiben erős a Halak hatás, nyilván valahol a két véglet között ingadozik. A másik kérdés az, hogy az adott figura hol áll (a Vár melyik részében, azaz mely életterületen), mert nem minden figura érzi magát jól egy adott teremben. Előfordulhat, hogy a teremben olyan feladatokat kell ellátnia, amelyek nehezére esnek, idegenek az ő természetétől. Ezenkívül könnyen lehet, hogy olyan kapcsolatai vannak más figurákkal, amelyek bekorlátozzák, elfojtják az energiáját. Ilyenkor nem érezzük annyira jellemzőnek a figurát, mert nem tud szabadon kibontakozni. Vannak olyan figurák, akik nagyon mélyen, tudat alatt hatnak (Bolond, Szellem, Varázsló, Démon), így nem is érzékelhetjük őket annyira. Ezek sokszor csak mások számára nyilvánvalóak, vagy úgy jelennek meg a sorsunkban, hogy más embereken keresztül szembesülünk velük.

Ez jóslásra is alkalmas asztrológiai módszer?

- Nem, a KaSztella csak a születési adottságokat mutatja, a jelen hatásokat és a jövőt jelző prognózis készítésére nem igazán alkalmas. Ugyanakkor a születési adottságok nagyon sok mindent elárulnak a későbbi életpályáról, a sorsmintázatról, és rengeteg kérdésre megadják a választ a személyiség, az életút és a kapcsolatok terén is. A legfontosabb dolgot mutatják meg: adottságaink és korlátaink alapján mire vagyunk hajlamosak és képesek, illetve hogyan és mennyire alakítható ez.

A KaSztella használható páros elemzésre is? Hogy megállapíthassuk, mennyire illik össze egy pár?

- Gyakran kérdezik ezt tőlünk, és azt szoktuk mondani, hogy először érdemes a pár két tagjának külön-külön megismerni a saját belső világukat. Rögtön együtt vizsgálni két ember Várát, karaktereit, belső viszonyait, túl komplikált lenne. Ha megismerjük a saját figuráinkat, sok mindent megértünk önmagunkról és a sorsunkról, így a párkapcsolati mintáinkat is. Ez már önmagában is választ adhat sok kérdésre a párkapcsolat terén. Két képlet összevetését, azaz szinasztriát inkább hagyományos asztrológiai módszerekkel érdemes készíttetni. Ettől függetlenül ha valakit izgatnak a figurák összevetései két ember között, kedve szerint játszhat ezzel, biztos tanulságos lesz.

A szerzők vállalnak elemzést a KaSztella módszer alapján?

- A szerzők közül Birtalan Eszter dolgozik asztrológusként, de elég nehéz vele időpontot egyeztetni, mivel általában fél évre előre megtelik a naptára kliensekkel. Bátorítunk mindenkit, hogy keressen fel olyan tapasztalt asztrológust, akiről jókat hallott.