Lelkivilágunk lakói

A VÉNUSZ (a kiegyenlítő princípium) a jegyekben

A Vénusz határozza meg a harmóniáról alkotott elképzelésünket. Mindkét nem esetében tükrözi az önértékelést. Nőknél jelzi a nőiség-tudatot, a szerelem és a testiség átélését, a férfiaknál pedig a nőideálról és a romantikáról alkotott elképzelést. Ide tartozik az ízlés, a vonzerő és az erotika, kapcsolatokhoz való viszonyulás, az érzelemvilág, a biztonságra való igény, valamint a művészi érzék. Vénuszi jelenség még az anyagiakhoz, a pénzhez való viszony.
A KaSztella figurái közül az Udvarhölgy jelképezi ezt az égitestet.


A Vénusz a jegyekben:

Kos Vénusz: Érzelmi világa határozott, heves, önös irányultságú. A szerelem számára trófeagyűjtést jelent. Vonzereje kezdeményező, perzselő fellépésében rejlik, erotikája irányító jellegű és erősen testi jellegű. Önértékelését az határozza meg, hogy mennyire tudja érvényesíteni az akaratát. Az anyagi biztonság számára a kívánt dolog megszerzését jelenti, a gyűjtögetés nem neki való. Nehezen tart fenn egyensúlyt az életében, mert mindig új hadizsákmányra vágyik. Fiatal nő képe: az amazon.

Bika Vénusz: Érzelmi világa kedélyes, az anyagi viszonyoktól és a testi örömöktől függ. Birtokló módon és a testiség szempontjából viszonyul a szerelemhez. Vonzereje magnetikus hatást gyakorol az ellenkező nemre, természetesen erotikus. Önértékelését a szexuális vágy fenntartása és az anyagi biztonság határozza meg. Gyűjtöget, megőriz, sőt hajlamos a tulajdontárgyaival és a pénzével mérni saját magát. Az egyensúly számára mindig anyagi-fizikai síkon fontos. Fiatal nő képe: a szerető.

Ikrek Vénusz: Érzelmi világa játékos, sokszínű, ám kissé sekélyes. Kíváncsi a szerelemben, a párkapcsolatban egyfajta színészi szerepet él meg. Vonzereje nem annyira testi síkon nyilvánul meg, hanem a bámulatosan sokrétű intellektusában és nyüzsgő életvitelében. Erotikája játékos, komolytalan, inkább beszél róla. Önértékelését a tájékozottsága és a közvetítői sikere határozza meg. Kereskedői szelleme erősebb az anyagi biztonság iránti vágyánál. Fiatal nő képe: a virgonc és eszes.

Rák Vénusz: Érzelmi világa mélységes tengerhez hasonlít. A szerelem számára halálosan komoly dolog, és mindig benne van a családalapítás lehetősége. Érzelmi kötődés nélkül szinte létezni sem tud. Vonzereje gyermeki vagy anyai kisugárzásában rejlik, és erotikáját is az találja vonzónak, aki gondoskodni akar, vagy igényli, hogy gondoskodjanak róla. Önértékelése attól függ, mennyire van szükség rá. Az érzelmi biztonság fontosabb számára az anyagi biztonságnál. Fiatal nő képe: az anyáskodó.

Oroszlán Vénusz: Érzelmi világa joviális, de nagylelkűségével gyakran uralkodni akar mások felett. A szerelemben a dicsőséget vadássza, szereti, ha legyezgetik a hiúságát. Vonzereje úrhölgyhöz méltó fellépésében rejlik, erotikája válogatós, de a kiválasztottaknak fejedelmi élményt nyújt. Önértékelését a hódolók száma és a kreativitásával elért siker határozza meg. Igényli az anyagi biztonságot, mert ez garantálja számára a csillogást. Fiatal nő képe: a luxusnő.

Szűz Vénusz: Érzelmi világa visszafogott és ellenőrzés alatt tartott. Racionálisan, józanul viszonyul a szerelemhez, inkább a feladatokat és a hasznosságot nézi. Társával és magával szemben is kritikus. Vonzereje szorgalmában és alázatosságában rejlik, erotikája visszafogott. Önértékelését a körülötte lévő tisztaság és rend határozza meg. Vágyna az anyagi biztonságra, de kénytelen a hasznos holmikkal beérni. Igyekszik egészséges egyensúlyt fenntartani az életében. Fiatal nő képe: a serény és szerény.

Mérleg Vénusz: Érzelmi világa abszolút romantikus. A szerelem élete egyik fő témáját képezi. Vonzereje elbűvölő megjelenésében és alkalmazkodóképességében rejlik. Erotikájában is maximálisan igyekszik megfelelni a társának. Önértékelését párkapcsolatának minősége határozza meg. Anyagi biztonság iránti vágya fokozza kötődését a partneréhez, és azért is szüksége van rá, hogy meg tudjon felelni. Mindent megtesz a harmónia megteremtéséért és fenntartásáért. Fiatal nő képe: a szépség.

Skorpió Vénusz: Érzelmi világa szélsőséges, szenvedélyesen és fanatikusan viszonyul a szerelemhez. Vonzerejében van valami hatalom, amivel letaglózza a másikat. Erotikájában az extrém dolgok kipróbálásától sem riad vissza, de az aszkétizmust is sokáig vállalja egy felettes cél érdekében. Önértékelését rabul ejtett áldozatainak száma határozza meg. Az anyagi biztonságnál fontosabb számára a kapcsolatok mániákus megőrzése. Az egyensúly fogalmát nem ismeri. Fiatal nő képe: a végzet asszonya.

Nyilas Vénusz: Érzelmi világa parázsló és lelkesült. Idealistán viszonyul a szerelemhez, ugyanakkor az új kapcsolatok új, meghódítandó földrészeket jelentenek számára. Vonzereje kalandos, flörtölős természetében rejlik, erotikájában is mindig újra vágyik. Önértékelését életének izgalmassága határozza meg. Anyagi biztonság iránti vágya nem túl erős, szívesen kockáztat. Az egyensúly és állandóság számára gyakran az unalommal jelent egyet. Fiatal nő képe: a kalandornő.

Bak Vénusz: Érzelmi világa szabályozott, fegyelmezett. Felelősségteljesen viszonyul a szerelemhez, kapcsolatainak célja van, és partneréhez nagy elvárásokkal közelít. Vonzereje megbízhatóságában rejlik. Erotikája a felszínen gátlásos, de a mélyben fortyogó láva egy idő után kitörhet belőle. Önértékelését a megvalósított célok határozzák meg. Anyagi biztonság iránti vágya erős, bár haszonelvűen közelít az anyagi javak felé. Fiatal nő képe: a fegyelmezett kisasszony, a karrierista nő.

Vízöntő Vénusz: Érzelmi világa nyughatatlan, izgága. Formabontó módon viszonyul a szerelemhez, de kötődései gyakran megmaradnak a barátságok szintjén. Vonzereje különlegességében rejlik, erotikája is egyedi, vállalkozó és újító kedvű. Önértékelését a társadalomból való kitűnés és a lelki függetlenség határozza meg. Gyakran felrúgja maga körül az anyagi biztonságot a változtatás kedvéért. Nehezen tart fenn egyensúlyt saját maga és a közösség között. Fiatal nő képe: a lázadó nő.

Halak Vénusz: Érzelmi világa álmokkal van tele, mintha nem is evilági lenne. A szerelemben az illúziók ködösítik el a látását. Vonzereje kedvességében, önfeláldozó vagy misztikus kisugárzásában rejlik. Az erotika terén szinte összeolvad a partnerével, intuíciója megsúgja, mi kell a másiknak. Önértékelését csak másokkal egységben fejlesztheti ki. Anyagi biztonságra hiába is vágyna, nem tudja megőrizni, mert alapvetően nem anyagi beállítottságú. Fiatal nő képe: a hableány.