Lelkivilágunk lakói

A MÉRLEG Király, Királyné és Birodalom

A mellékelt képen talán a három legfontosabb MÉRLEG karakter látható: a Király, a Királyné és a Birodalom (címere).
Akinek a Napja a Mérlegben áll, annak Mérleg Királya van, vagyis egy "Békeszerető Király" vezérli életútján.
Akinek a Holdja a Mérlegben áll, annak Mérleg Királynéja van, vagyis egy "Rokokó Királyné" jelképezi az érzelmi reakcióit.
Akinek pedig az aszcendense mutat a Mérlegbe, annak Mérleg Birodalma van, vagyis "A Csipkézett Tornyok Vidéke" az ösztönös, veleszületett lelkivilága.A MÉRLEG ALAPJELLEGZETESSÉGEI: harmóniára és békére való törekvés, alkalmazkodás, szépérzék, (pár-)kapcsolati orientáltság, bizonytalanság, önállótlanság
ERŐSSÉGE: egyensúlyteremtés, kompromisszumkeresés, erős igazságérzet, stílusosság, tapintat, nyitottság a kapcsolatokra
GYENGESÉGE: döntésképtelenség, másokra utaltság, konfliktuskerülés, függés a külvilág visszajelzésétől, megalkuvás, felszínesség, középszerűség

KIRÁLYKÉNT: kapcsolatteremtés, harmóniateremtés, megfelelés, diplomatikusság
KIRÁLYNÉKÉNT: elbűvölő és romantikus lelki karakter, határozatlanság, túlzott idomulás másokhoz
BIRODALOMKÉNT: művészi tehetség, fejlett igazságérzet, felületesség, visszaigazolás keresése (akár feltűnősködés árán is)

Fontos, hogy a fő karakterek hol állnak a Váron belül (mely életterületen tudnak érvényesülni), és milyen kapcsolataik (fényszögeik) vannak. Egy olyan Mérleg Király vagy Királyné, aki a párkapcsolati toronyban élhet (VII. ház), sokkal erősebben nyilvánul meg, mint aki be van zárva a kincstárba.

/Bővebb leírások és képek a KaSztella - Lelkivilágunk lakói című könyvben! Vásárlási információ: ITT/
Facebookos olvasóink tapasztalatai a Mérleg figurákról:

E. L.: Hihi! A Mérlegnek két dolog kell a boldogsághoz: tükör és taps.

KaSztella: Ez de jó! Még egy harmadik T betűset is ki kéne találni.

P. É. T.: T-apintat.

E. L.: Egy ismerősömnek szinte minden fontos szereplője Mérleg: Királyi pár, Hírvivő, Udvarhölgy, Varázsló (ráadásul mind a VII. házban, ami a Mérleg-ház, a násztorony). Tényleg művész, kedves és barátságos, tényleg fontos neki a tükör és a taps, a külső megjelenés (időnként mániákusan), és élete egyik fő témája volt megtalálni az Igazit. Amíg nem találta meg a párját, nagyon szenvedett. Szó szerint. Azt nem tudom, mennyi a valódi harmónia az életében, és mennyi a látszat, mert szerintem a Mérlegek túl dioplomatikusak ahhoz, hogy megmutassák a valóságot a maszk mögött, de jobban meg tudnak elégedni a látszattal, mint más jegyek.

H. M.: Kedvesség, harmónia, az egyensúly keresése, alkalmazkodás... Ez mind szép és jó, de ha mellette az illető nem tud dönteni, kezdeményezni, célt kitűzni, akkor felmerül a kérdés, hogy a saját életét éli-e egyáltalán.

P. V.: Bizonyára a Nagy Egész-ben nem véletlenül születünk bizonyos jegyekbe. Gondolom, a Nap-jegy lenne a legfontosabb megvalósítandó feladat, ami a többi bolygó/Ascendens függvényében könnyebb vagy nehezebb feladat. Mivel én Mérleg vagyok, nehezen látom magam kívülről, azt érzem, mennyi belső konfliktusom van abból, hogy nagyon nehéz dönteni. De nem a döntés a nehéz, hanem az, hogy a döntés után valami véget ér: valami már nem jöhet vissza, valamiről le kell mondani, lehet, hogy a rólam alkotott kép változik meg. Az én Mérleg-életemnek a legfontosabb tanulási folyamata az, hogy nincs jó döntés, nincs olyan, hogy mindenkinek jó...

K. V.: Először is M. írására reagálnék... nem tud dönteni, sem kezdeményezni, akkor sem mikor már látszik hogy minden neki áll... hogy csak egy hajszál választja el a boldogságtól... Nem éli a saját életét ez evidens, az is lehetne a mottója ennek a figurának, hogy "Másokért élek, másokért cselekszem!" És valóban akinek jó érzéke van hamar észreveszi, hogy látszatharmónia van csak... igazi nincs... Sajnos én megfordulva... azaz szerelmesen ez a fajta típus vagyok, szóval én is meg akarok felelni... de most már egyre inkább nem... mert nálam ez egyenes út magányhoz... Azt mondják nincs jó döntés, de én azt mondanám az a jó amit magadért teszel... Az emberek de főleg a Mérlegek túl sokat törődnek a mások véleményével... Hát tojom le, hogy a szomszéd mit gondol rólam?! Nem lehet olyat tenni hogy mindenkinek tetsszen a cselekedet... mert valakinek úgysem fog tetszeni, így valakit egészen biztosan megbánt vele... még a közönyével is... Akár Mérlegnek született valaki akár nem, ha valamit el akar érni és tudja hogy a közelben van már, ne féljen lépést tenni érte... egy Mérleg is lehet bátor... legyen akkor diplomatikus... de kezdeményezzen...

KaSztella: Igen, a Király (Nap-jegy) jelzi a legfontosabb feladatot, ő kormányoz minket. A cél, amerre kormányoz, a főtornyon lévő Zászló (MC) jegye. Egy Mérleg Királynak önmaga felvállalása lenne a feladata, megfelelési kényszer nélkül, ami azért nagyon nehéz neki, mert sokszor szét van esve különböző szerepekre, amiket a kapcsolatai "megkövetelnek" tőle, és ezek között nehezen találja önmagát. Sokkal később talál rá a saját útjára, ha egyáltalán...

K. V.: Írnál kicsit az Operettkatonáról? Milyen a szerelemben? Milyen amikor szerelmes?

G. B.: Már nem tudom, honnan az idézet: "Érted az emberek nyelvét, de ahhoz gyenge vagy, hogy vállald önmagad. Mások által létezel, nehezen is állsz meg egyedül a lábadon. Könnyebb mások álmát megvalósítanod, mint a sajátodat. Konfliktuskerülő viselkedéssel, határozatlansággal, a külvilágnak való megfeleléssel, külsőségekkel, tereled el saját igényeidről a figyelmet. A látszatnak élsz, mert nincs erőd felvállalni magad. Amíg mások érzéseit, érdekeit helyezed előtérbe, érdek illetve látszat-kapcsolatokban élsz. Legyen bátorságod láttatni magad, hogy megláthassanak. A külsőségek magányossá tesznek, az őszinteség erőssé és bátorrá."

G. B.: A mérleg aszcendenssel rendelkezem, a legnagyobb feladatom, a függőségi kapcsolatok, a megfelelési kényszer átminősítése egyenrangú kapcsolattá. ... A mérleg jegynek nem az a gondja, hogy döntést kell hoznia, hanem a saját bizonytalansága miatt fél, hogy rossz döntést hoz. ... Mérleg ascendenssel, vonzott mindig a" titkos viszonyok"- amibe, akkor megyünk bele, ha nem vagyunk biztosak az érzéseinkben, vagy ha félünk attól, hogy rossz döntést hozunk,ill, ha a kapcsolatot mások nem fogadnák el. ... A fel nem vállalt kapcsolatokban leggyakrabban a szépet, az örömtelit, a jót kapjuk a másiktól, nem kell konfliktusba keverednünk, nem kell szembesülnünk negatív tulajdonságainkkal, nem kell alkalmazkodnunk, és ameddig jól esik, addig (látszatra) mindenki profitál belőle, nincs felelősség. A másik kedvenc partnerkapcsolati megoldásom volt a mérleg jegyre jellemző, nárcisztikus szerelem. Önmaga idealizált énképébe szerető ember (tehát olyan ember, amilyen szeretnék lenni) nárcisztikus partnert vonz, aki esztétikailag rendkívül vonzó, vagy képességeiben különleges. Rajonghatok érte, imádhatom, epekedhetek a szeretetéért. Érzelmeimet nem viszonozza, csupán kötést hozunk létre, élvezi, hogy oda vagyok érte, lesem minden óhaját, elfogadja a bókokat, végül függővé válik tőle.

KaSztella: V., a Mérleg Hadvezér a szerelemben romantikus, udvarias, kedves, elfogadó, viszont illúziókat kelthet, és zavaróan a másikra van utalva, vagyis megalkuvó lehet ("béketűrés" címszó alatt). Szexualitásban is a másikra irányul, kényeztető, de a nyugalom és a harmónia sokkal fontosabb neki az izgalomnál. Legszívesebben elkerülné a csatákat. ... B., nagyon köszönjük az őszinte és mély tanulságokat hordozó sorokat! Igen, a Mérleg (főleg a Birodalom/aszcendens esetén) a szeretői státusz felé is tolja az embert, hiszen akármilyen döntésképtelen is, kardinális jegy, azaz megszerző. A nárcisztikus érzések is jellemzők, férfiaknál kicsit homoerotikus jelleggel akár (bár ez gyakran csak a kisugárzásban érvényesül, például a ma divatos metroszexuális beállítottságnál).

K. V.: Ez mind szép is és jó és imádnivaló... és főleg a szexualitásban a kényeztetés, mert nekem pont ez a gyenge pontom... de várható hogy kezdeményez? Vagy inkább csak akkor mutatja meg mire képes ha már más kezdeményezett helyette?

G. B.: Hogy milyen egy Mérleg Napú emberrel a szerelem: A munkahelyemen, egy német anyacégnél volt német kolléga először egy óriási szívességgel kezdte. Lekötelezett, ezek után az udvarlását sem utasíthattam vissza. Kegyes hazugsággal élt, 10 évvel fiatalabbnak mondta magát és ennek megfelelő fényképet küldött magáról. Amikor találkoztunk, az állam leesett a meglepetéstől, de olyan sajátos humora, és annyira szórakoztató egyéniség volt, hogy megbocsátottam. Egyszer csak kiderült, hogy nős, amikor számon kértem, azzal vágta ki magát, hogy már beadta a válást, és hogy bevágódjon, nős emberként megkérte a kezem a születésnapomon, egy szép nyári este, a csillagos égbolt alatt. Milyen romantikus. Aztán kiderült, hogy nem adta be a válást.... És ez így folytatódott, kegyes hazugságokkal és kapcsolatmentő ötleteivel, egyre jobban az ujja köré csavart. Ösztönösen tudta, hogyan tegye kellemessé a kapcsolatunkat, akár a mérlegek általában, szerelemre született. Mélyen azonosult velem és rendkívül gáláns volt. Minden szabadságunkat együtt töltöttük, rendszeresen utaztunk,ajándékokat vett ráérzett arra, amire addig senki sem, hogy mivel lehet engem boldoggá tenni. Amikor ebből az édes, de mégiscsak hazug kalitkából szabadulni akartam, akkor küldött egy e-mailt, amihez egy nőnek a fényképét csatolta, azzal a kérdéssel, most kit válasszak, őt, vagy téged? Csak óvatosan a mérlegekkel!!!!nem kis pálya!!

KaSztella: V.: kardinális jegyként megszerzi a kapcsolatokat, de arra nagyon nehéz rávenni, hogy válasszon közöttük. Ehhez előbb önmagával kell tisztában lennie. (Mondjuk ez nem annyira a Hadvezérnél jellemző, inkább Király, Birodalom vagy Királyné.) ... Igen, ahogy Babett írta, pont egyszerre írtuk, hogy nem tud választani (nem is akar?).

P. V.: B. története szép példája a Mérlegekre olyannyira jellemző "varródoboz" játszmának, ahol sok összegubancolódott színes cérna van, de az olló nem található.

KaSztella: Igen! :) Rákos Péter: "Jegyek és játszmák" Kötelező irodalom. Ráadásul picike, kézreálló könyv.

P. É. T.: Kicsit hagy szóljak a Mérleg-ek mellett Én nagyon szeretek a közelükben lenni, kedvelem a harmóniára törekvésüket, azt, hogy a béke követei, vonz az esztétikus megjelenésük, a finomságuk,a tapintatosságuk, s hogy nem tudnak sokáig megmaradni a diszharmóniában. Még egyszer sem éreztem, hogy látszat lenne a szeretetük, márpedig én nagyon erősen bízom a megérzéseimben. Azt a tulajdonságukat már én is felfedeztem, hogy vagy nem mondják, vagy azt mondják, amit a másik hallani szeretne, de ebben én számukra úgy tűnik jó partner vagyok, mert az én jegyeim pont abban adnak számukra biztonságot, hogy felmerjék vállalni,és megtanulják őszintén kifejezni a véleményüket. Arról számoltak be, hogy mellettem pozitív tapasztalatot szereztek arról, hogy nincs semmi baj, és nem vesztettek semmit, sőt, nyertek, ha megtették,így sokkal tisztább lett bennük a szeretet, és valódi a béke. Már több ilyen emberi kapcsolat van az emlékkönyvemben, és a jelenemben is. Ki lehet őket segíteni, csak nem szabad engedni a hazugságnak, az áltatásnak, és az alakoskodásnak!

P. V.: Számomra Berlusconi egy igazi Mérleg.

KaSztella: É., kétségtelen, hogy az emberiség el lenne veszve egyensúlyteremtők nélkül. Örülhetnek, hogy támogatod őket ebben.

P. É. T.: :) Én is örülök nekik! És ha már harmónia és szépség... tudjátok mi érdekelne nagyon?! Hogy egy ilyen csodálatos asszonynak, mint Sophia Loren, vajon milyen Udvarhölgye van? Nőknek, akikben ennyire Nő a nő. Vagy mint hazánk leányai közül, Südi Iringó, a táncosnak, neki vajon mi adja ennyire a szépséget, az erőt, azt az átütő asszonyi bájt!

P. V.: Sophia Lorennek Szűz a Napjegye és a Vénusza is. Mivel a Vénusz max. 45 fokra tud eltávolodni a Naptól, mindig körülötte kell keresni valahol.

G. B.: Kétségtelen, hogy amíg a szűz jegy a hibákat fedezi fel, addig a mérleg jegy a szépséget mindenben és mindenkiben. Született esztéta.

KaSztella: Akire a legjellemzőbb a Mérleg Udvarhölgy (Vénusz), az Grace Kelly...

G. B.: Mérleg ascendens kiegyenlítő mechanizmusáról nem ejtettünk szót, csak most vált világossá számomra. A Mérleg ha szótlan a párja, vagy a környezet, akkor azzal ellensúlyoz, hogy be nem áll a szája. De ha épp bőbeszédűvel, akkor hallgatásba burkolódzik. Ez így kellemesnek hangzik, de van amikor olyan polaritást teremt, ahol áldozattá válik. Pl. egy agresszív-vel szemben gyámoltalan, a szélhámossal szemben naív, a fukarral szemben adakozó, a nárcisztikussal, önfeladó. ... Az egyensúly-teremtésnek ára van, és sok élettapasztalat szükségeltetik, hogy a Mérleg is belássa.

KaSztella: Igen, köszönjük a meglátást! A harmóniateremtés feladatában valóban benne van a mérleg helyrebillentése - akár kellemetlen, önfeladó vagy kirívó eszközökkel is. Ez viszont megint abból táplálkozik, hogy nem vállalja fel önállóan saját magát, hanem valakihez képest tud csak merész lépéseket tenni.

T. Sz.: Kedves B.! Kedves Kasztella! :) Személy szerint nagyon hálás vagyok, hogy leírtátok ide ezeket a hozzászólásokat, a lelkiállapotomon nagyon sokat segített, köszönöm Párom Ascendense Mérleg és a Szaturnusz, Plútó, Jupiter, Holdja is ebben a jegyben áll. Én Mérleg Nap, Oroszlán Asc.sel , Mérleg Uránusszal nagy szerelmet éltem át Vele kapcsolatban. Bár már nem tudom szerelem volt e, mert 1 hete szakítottunk. Több fent említett ok miatt. Szeretőként szeretett volna velem lenni, miközben fix barátnője van, akivel "jól kijön", de megcsalja. Kérdéseimre miért nem lép ki, ha nem érzi jól magát vele..."nem tudom" a válasz. Míg együtt voltunk folyamatosan azt éreztem TÖBBEN vagyunk, mi és a régi kapcsolatok. Én, ezt a nagyfokú szimbiózist nem bírtam, ezért szakítottunk, de sajnos én éppúgy Mérleg Nappal azt érzem, hogy nem szakadtunk el, a szálak folyamatosan gubancosak....Érzés halmazok szeretem, nem szeretem? Értetek engem ?Lesz ebből teljes gubanc nélküli végleges szakítás ? :(

G. B.: Jesszum pepi.Ti aztán egymásra találtatok. Én a mérleg kapcsolatommal csak úgy tudtam szakítani, hogy beleszerettem egy másik férfibe (egy álomszép, kreatív) oroszlánba. Közben a Mérleg-től a felesége is elvált, és ő sok szék között a földre huppant. Mérleg kapcsolatom közölte, hogy ő ebbe belehal. Már senkit nem érdekelt, egy nő sem vette komolyan. Néhány hónap múlva meg is tette szó szerint, nem saját kezűleg, hanem bevonzotta saját halálát.Elzsibbadt a lába, bement vele a kórházba vizsgálatra, mentőautóval, mert nem tudott zsibadt lábbal vezetni.És a mentőautóban, orvosok keze között, 1 másodperc alatt. Senki sem értette hogyan, minden lelete jó volt, a világon semmi kimutatható. Boncolás után sem jöttek rá. Sírtam és nevettem egyszerre. ... De mindezt félretéve,csak úgy megy, ha dolgozol magadon, a saját önbizalmadon, és önelfogadásodon.Megérdemelsz egy olyan meghitt, tartós párkapcsolatot, amelyben csak ketten vagytok és az egymás iránt érzett szeretet. Ne add fel!!!

KaSztella: Kemény megélései ezek a Mérlegnek! Amikor már valaki képtelen a másik (vagy a többiek) nélkül élni, de ha kérdőre vonják, csak "nem tudom" a válasz. Általában valami nagyon mély párkapcsolati egyensúlyvesztés rejlik ilyenkor a lélek mélységeiben, a szülőktől vagy több régebbi generációból eredően. A kisgyerek a mérleg nyelve volt, neki kellett helyrebillentenie az egyensúlyt, nélküle (úgy érezte) összeomlott volna minden, ezért most sem mer kiszállni a kapcsolataiból. Persze a szülőktől való eltávolodás után ennek már nincs sok értelme az érett felnőtt életében, mégis sokan továbbviszik ezt a mintát, és akár teljesen fel is adják magukat.

T. Sz.: Kedves Kasztella! A volt párom még otthon él a szüleinél, 33 éves, ezek szerint lehet a Mérleg nyelve a mai napig. Ugyanakkor a barátnője nem él vele, hanem egy válás után ő is otthon él az édesanyjával. Állítólag ki kellett menteni a volt férjétől, amit a Mérleg srác tette meg. Sose értettem, hogy ha nem élnek együtt, nincs közös élet, hitel, és megcsalja , miért élnek együtt, de a fentiek alapján, már kapisgálom. Nem akar felnőni és felelősséget vállalni.Miközben az Audi, a napi gyúrás, az én-én-én narcizmusa folyamatosan jelen van. KÖSZÖNÖM hogy megértetitek velem és igyekszem a lelkem helyre hozni! :) :)

T. Sz.: B., nagyon kedves vagy, köszönöm a bíztató szavakat! Még annyit, hogy mikor kimondtam a kapcsolat végét, annyira betámadott (skorpió 3 bolygó), hogy úgy éreztem agyonszúrta a szívemet. Minden érzelmet kiölt belőle egy pillanat alatt. Én voltam a kínzója, gyötrője és olyan színházi előadást adott elő, hogy sokkot kaptam.De, amiket írtál nagyon tanulságosak, észhez térítettek és rájöttem, hogy csak annyit mondott, amit bennem a TÜKRÉBEN látott magáról !

KaSztella: Sz., ezek szerint egy dologban egyetérthetünk: "Brrr...!"

G. B.: Érdekes, ismét tanultam, a mérleg nyelve, avagy a párkapcsolati egyensúly.