Lelkivilágunk lakói

A BAK Király, Királyné és Birodalom

A mellékelt képen talán a három legfontosabb BAK karakter látható: a Király, a Királyné és a Birodalom (címere).
Akinek a Napja a Bakban áll, annak Bak Királya van, vagyis egy "Pátriárka Király" vezérli életútján.
Akinek a Holdja a Bakban áll, annak Bak Királynéja van, vagyis egy "Felelősségteljes Királyné" jelképezi az érzelmi reakcióit.
Akinek pedig az aszcendense mutat a Bakba, annak Bak Birodalma van, vagyis egy "Szigorú Társadalom" az ösztönös, veleszületett lelkivilága.A BAK ALAPJELLEGZETESSÉGEI: komolyság, céltudatosság, elhivatottság, kitartás, felelősség, kötelesség, fegyelem, törvény- és hagyománytisztelet, keménység
ERŐSSÉGE: ambíció, az elkezdett feladatok befejezése, elköteleződés, hűség, felelősségvállalás, nagy munkabírás, következetesség
GYENGESÉGE: szigor, túl magas elvárások, teljesítménymánia, robotolás, merevség, borúlátás, elhatárolódás, a társadalmi hasznosság mércéje

KIRÁLYKÉNT: hivatástudat, nagy feladatok befejezése, a felelősség vállalása, robotolás
KIRÁLYNÉKÉNT: lelki érettség, komolyság, megbízhatóság, visszafogottság, ridegség
BIRODALOMKÉNT: törekvés, megfontoltság, rendezettség, maximalizmus, melankolikusság

Fontos, hogy a fő karakterek hol állnak a Váron belül (mely életterületen tudnak érvényesülni), és milyen kapcsolataik (fényszögeik) vannak. Egy olyan Bak Király vagy Királyné, aki az irodában végzi nagyszabású feladatát (X. ház), jobban megnyilvánul és kiteljesedik, mint akit családi körbe zártak be (IV. ház).

/Bővebb leírások és képek a KaSztella - Lelkivilágunk lakói című könyvben! Vásárlási információ: ITT/
Facebookos olvasóink tapasztalatai a Bak jegyű figurákról:

H. M.: I <3 Bak Király! (Persze a nagy feladatok elvégzésének megkéred az árát...)

K. V.: A legkomolyabb és legmegbízhatóbb király! :)

E. L.: Kétségtelenül jobb, mint a másik kettő... A Király nem annyira az érzelmekről szól. Érzelmek és a Bak...

P. V.: Pedig vannak nekik érzelmeik, csak olyan, mintha nem akarnák megengedni maguknak, hogy legyenek :) És számomra az a legszörnyűbb a Bakokban, hogy azt gondolják, mindenkinek pont olyan aszkéta módon kell elviselni az életet, ahogy ők gondolják. Anyukám Bak és emlékszem, milyen hatalmas csalódás volt mindig nálunk, hogy sosem azt kaptuk, amire a legjobban vágytunk. Én egyszer nagyon sokat könyörögtem egy rotring ceruzáért (micsoda önző kölök) és kaptam helyette egy háromszínű Signetta tollkészletet. De mindig ez volt: sosem kaptunk amit akartunk, hanem valamit, ami hasonló, de még véletlenül sem AZ. Mintha mindig azt akarta volna mutatni, hogy az élet nem habos torta, érjétek be kevesebbel. ... Viszont érdekes módon több Bakot is ismerek (Bak Király), akiknél ez az aszkéta élet mégis inkább a másik ember felé nyilvánul meg, maguk felé nem annyira. Mindig olyan érzésem van velük, hogy maguknak szeretnek adni, mert "ők már megszolgáltak érte", már megérdemlik. Érdekes volt látni gyerekként, hogy anyukám milyen szép ruhákban jár, nekem pedig mindig fázott a lábam, mert sosem volt vastag cipőm. Csak mindig valami praktikus, olcsó holmi.

KaSztella: Az biztos, hogy a Bak egyik vezérelve, hogy "teher alatt nő a pálma" - és ez a saját küzdelmeiből is táplálkozik. Ugyanakkor nagyon úgy tűnik, P. V., hogy Édesanyádnak valami más is Bakban volt, mert egy színtiszta Bak Király önmagában nem viselkedne így, a felelősségtudata miatt. Nem volt a Királyné, a Birodalom is Bak? Vagy esetleg még inkább az Öreg Király, a Varázsló vagy a Démon? Ugyanis ez utóbbiaknál az elv már a következő: "Az élet egy rémségekkel és veszélyekkel teli erdő, nagyon kell tartani mindentől, és meg kell keményedni, semmi jóra ne számíts!" (A Bak Démon rajza maga a Kaszás!) És az, hogy aszkétaságról prédikálunk, miközben mi kényeztetjük magunkat, rossz fényszögekről is tanúskodhat.

P. V.: Talán a birodalma, de mivel 70 körül van, nehéz pontos dátumot találni, többi jegye nincs Bakban. De az is nagyon jellemző rá, ami általában sok Bakra: ahogy öregszik, úgy fiatalodik és amennyire konzervatív volt fiatalabb korában, most pont fordítva. Velünk sosem játszott, de az unokáival nagyon sokat.

KaSztella: Érdemes egy szót ejteni arról is, hogy mi van, ha a Király és a Birodalma ugyanolyan jegyű - hiszen ez bármelyik jegynél előfordulhat. Ilyenkor a Királynak a népe fölébe kell kerekednie, vagyis úgy kell őket fejlődésre bírnia, hogy közben ugyanolyan, mint ők. A Birodalom inkább egy visszafelé húzó erő, egy múltbeli berögzöttség (akár "karmikus"), míg a Királynak a jövő és a haladás felé kell haladnia. Nagyon nehéz egy embernek átugrania a saját árnyékát.

K. V.: A Bak király el tudja vezetni a népét Ikrek zászlóval? Igencsak nehéz... nem? Jól sejtem hogy spontaneitást kéne "tanulnia" ehhez?

N. M.: Bak Király... <3

KaSztella: Igen, V., például spontaneitást, alkalmazkodást, közvetítői szerepet, tanítást, a kapcsolatok lazább kezelését.

B. B.: Én hivatalosan Vízöntő lennék, Bika aszcendenssel és Bak Mc vel, De ezekből a Bak-Bika keveréket érzem. e azt NAGYON! Igen, komoly, felelősség tudatos, aszkéta, kitartó, és a többi. A szaturnuszom is öt bolygóval áll kapcsolatban, és a családi tűzhelynél rontja a levegőt, és én ezt mind érzem. Amelyik bolygókkal kapcsolatban van azok is úgy viselkednek, mintha a bakban lennének. Ráadásul az MC-met a Mars is támogatja,(teljes együttállás) így aztán mindent elnyom. Mondtam már, hogy a kormánynak dolgozom? Ez is egy bak sajátosság. Mostanában inkább az isteni rend érdekel.

KaSztella: Sokan érzik a a Bak Zászló (MC) hatását is, hiszen errefelé halad az életük. Ráadásul a Zászló ellenpontja a mélyben, a családi torony (IV. ház), ami a gyökereket jelképezi, sokszor megint csak kihívásokkal teli terület - lásd Nálad az Öreg Királyt -, és nehéz ezen a tengelyen harmóniát teremteni. Az utolsó mondatodhoz: a függőleges tengely a spirituális síkot is jelenti, amely kiemelhet minket a vízszintes tengely anyagi síkjából. Lehet, hogy tényleg ezzel lehet megtörni a Bakság megmerevedett energiáit.

P. É. T.: Nekem eladó a Bak királyságom. akár ingyért is - ha vkit érdekel! és asszem ezzel tömören ki is fejeztem a véleményem erről a Sorsról! Ám a viccen túl (ha már Vízöntő hozzá a Birodalmam) valójában nagyon megtaláltam ebben a jegyben azt a Nagy Feladatot, ami nagyon meghatott: Mi Bakok vagyunk/leszünk a Gondviselés!! A Bak-Rák tengely a Kicsi mögött a Nagy támasza. A biztonság, a stabilitás, amiben a gyenge, a kis éretlen fejlődhet. A nagy és bölcs felelős tápláló és gondozó, aki nem csak átveszi a gondot a kicsi válláról a magáéra, hanem az elkövetett tévedéseket segít is vagy megakadályozni, vagy ha már adódott, akkor megtanulni belőle a helyes következtetést. Biztonságot nyújt úgy gyakorlatilag, mint lelkileg, és oldja a szégyen és a harag blokkját, amikor megbocsájt a csetlő-botló tévedésekért. Nincs is annál jobb és felmemelőbb, amikor egy már megerősödött Bak, aki viseli, bírja a gondot, lehajol az esendőért, aki épp vergődik a kudarcában, és azt mondja neki, hogy cssss... nincs semmi baj... elfogadlak...

KaSztella: Nagyon jó, hogy képes vagy a pozitívumait is látni. Akinek a Vára csúcsán Bak Zászló lobog, hamar felnőtté válik, és csakugyan támogatnia kell a nála gyengébbeket, elesettebbeket. Ugyanakkor a hivatásában is kulcskérdés lesz a felelősség - méghozzá feltehetőleg az ő kezében. A megbocsátásról szóló mondat különösen tetszett!

G. B.: Ha már szó van a Bak-Rák tengelyről, akkor mi van, ha a gyerekkort és múltat határozza meg a Bak jegy( bolygója a Szaturnusz a 4-es házban plussz) és a 10-es ház ura a rák jegy. Akkor É. leírásának fordítottja, a koravén gyereknek vissza kell fiatalodnia, mint Brad Bitt egyik filmjében??? ... hagyni kell, hogy más is odaférjen a munkához, vállaljon felelősséget, nem átvenni tőle? hagyni, hogy a másik ember gondoskodjon rólam, kényeztessen vagy törődjön velem? Ne talán eltartson? Hú de sokszor hallottam férfiaktól, hogy túlságosan "önálló" vagyok. Vállalom a "fukarságot", inkább száraz kenyéren és vízen élek, a spártai életmódot, de saját magam boldogulok, saját házban élek. Kezdem kapizsgálni, köszi É.!

KaSztella: Ha nem is visszafiatalodni kell ilyenkor (Bakból a Rákba), legalábbis a gyökereinkkel és a múltból hozott mintáinkkal foglalkozni, illetve kibontakoztatni a belső gyermeket. Előfordulhat, hogy a család (ingatlan, gyerekek, gondozás) hivatássá válik. Fontosabbá kell válnia az érzelmi intelligenciának, mint az anyagi kereteknek. Ettől függetlenül az otthoni közeg maradhat zárt.

G. B.: Igen ez így van abszolút, bizonyos időközönként eladom a házamat és újat építek (ingatlan) kertet tervezek, telepítek,- most készülök a 3. házra. A hivatásom a masszázs(mint törődés, gondoskodás). Az otthonom egyben a munkahelyem.

B. B.: Nagyon örülök az utóbbi hozzászólásokhoz. Ezeket is érzem. A gondoskodás a "kicsikről", a nálam "gyengébbekről", az önállóság, a belső gyermek keresése mind-mind megvan! Most jönnek a felismerések.... Piszok erős a Bak MC-m!

P. É. T.: Én nagyon sokáig éreztem magamban sokkal inkább az Anyát. Eredeti hivatásom szerint óvónő vagyok, 3 éves koromtól ragaszkodtam ehhez a hivatás tervhez. Nekem ez a Bak-Rák, a 6-12 ház tengelyen áll. Igazán akkor vált ez nekem totál érthetővé, és elfogadhatóvá, amikor a Kasztella Ispotálynak+Kápolnának nevezte! Akkora felszabadító érzés volt, hogy máig emlékszem rá. Addig ugye csak egy nyomsztó, és kibogózhatatlan érzés és információ tömeg volt annak tudata, hogy "12.-es házad Bak " Nem hallottam mást, mint bűn, bűnhődés, szolgálat, alázat, apától örökölt karma... meg ilyenek... hát nem volt túl felemelő, föleg értetlenül. Na de aztán Rák Ispotályként!!!... istenem, még nevetettem is, olyan vehemens erővel bogózódott ki bennem a káosz! Azóta érzem magamban, hogy egyszerre vagyok lelki támaszt nyújtó, tápláló anya, ráadásul a saját gyermekeimen túl, még sokaké, s a gyakorlati biztonságot nyújtó bölcs apa figura is! És ez jó! Sőt, nagyon jó!!! Olyan örömmel, és önként állok bele a szolgálatba, és még az is a helyére került, hogy miért láthatta apám álmában, hogy az É. névre nevezzen engem.

KaSztella: Ez nagyon jó! :) Bak Királynéja van valakinek? Milyen vele élni?

G. B.: Elnézést visszakanyarodva, az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez,mint feladat, rák jegyű MC esetén. Éva által taglalt 6-12-es ház... nekem most esett le a tantusz.Szóval,amit Skorpió jegyű Neptunom művel a 6-os házban, hogy- átveszi mások fájdalmát, rövid időre,masszírozás alatt,vagy a lábtörés- nemcsak a hitelesség a szakmai életben, hanem az empátia fejlesztése is egyben... A 12-es házban áll a szűz jegyű Hold, hát ezért mondtad a Skorpió jegyes bejegyzésnél, hogy van 12-es házas összefüggés. É., ami a 12-es házban van, csak részben gondolom karmának. Én ahogy előző életekben visszanézhettem, hozott adottság is, amit tovább kell fejleszteni, megtisztítva természetesen a visszaélésektől.

E. L.: A Bak Királynéval (Hold) kapcsolatban: akiket ismerek ilyennel, azok ridegtartásban nevelkedtek, és ez meg is látszik az érzelmi életükön. Nehezen fejezik ki az érzelmeiket, túl óvatosak, bizalmatlanok, és inkább teljesítményben, anyagilag mérhető eredményekben, találják meg a biztonságukat.

P. É. T.: Jó így együtt értekezni :) B. ez óriási! L. pedig ezzel a tömör kifejtéssel! Szuper! ... Az én Fiamnak ugyan a Királynéja Oroszlán, de az Udvarhölgye Bak, ráadásul az Irodában. Mikor a Kasztella könyvet nézegettük, pusztán a grafika láttán, azonnal felkiáltott, hogy "Őt ismerem! Neki köszönhetem a tartásom, a bírásom, ő vigyázz rám, hogy ne ragadtassam el magam, s abban is ő segít, hogy amikor nincs csajom, ne haljak bele." Ja, és még azt is mondta, hogy: "És tetszik, hogy egyfolytában a karrier felé ambicionál, ennél jobb csajom nem is lehetne, kihozza belőlem a férfit..és milyen jó tudni, hogy itt él bennem, örökre :)"

G. B.: Hogy hol találja meg valaki a biztonságát, tegnap azt olvastam, azon az életterületen, ahol a Bak jegy bolygója Szaturnusz, az öreg király áll. Nálam ez a 4-es ház, az otthon építés. És valóban a házépítések által ingatlan adás-vételével tudok anyagilag stabilizálódni.

KaSztella: Az Öreg Királlyal (Szaturnusszal) és a biztonsággal kapcsolatban: hagyományosan a biztonságérzetet a Királynéhoz (Holdhoz), az anyagi jellegűt az Udvarhölgyhöz (Vénuszhoz) kötik, de az Öreg Király ebbe úgy szól bele, hogy korlátokat ad. A híd korlátja pedig ugyebár nemcsak korlátoz, hanem véd is.